Nic nevoní tak svěže jako citronová kůra. Jemně mletá, plná aromatických olejů, které dodají jídlu tu správnou citrusovou jiskru. V české kuchyni se tradičně používá do těst na koláče, bábovky nebo sušenky, ale pokud ji nezkusíte i do slaných pokrmů, přicházíte o skvělý chuťový zážitek. Dokonale dochutí ryby, drůbež nebo světlé omáčky a můžete s ní nahradit i citronovou trávu v asijských receptech.
A co takhle nápoje? Citronová kůra dodá svěžest horkým čajům, domácím limonádám i koktejlům. Stačí ji přimíchat do sirupu nebo louhovat přímo v nápoji. Ve svařeném víně, punči nebo domácích likérech krásně uvolní své aroma a podtrhne kořeněné chutě.
Jak citronovou kůru v kuchyni používat?
Protože je mletá, snadno se zapracuje do těst, omáček i marinád, takže nemusíte strouhat čerstvý citron a řešit jeho rychlou spotřebu. Stačí přidat špetku a chuť je na světě.
- Sladké pečení – do koláčů, sušenek, perníčků, vánoček i tvarohových dezertů.
- Ryby a mořské plody – skvělá do marinád, máslových omáček nebo na pečené ryby.
- Marinády a dresinky – přidejte do olivového oleje, česneku a bylinek a máte svěží marinádu na maso nebo zeleninu.
- Těstoviny a rýže – zkuste ji přidat do krémových omáček k těstovinám nebo do rizota, krásně zvýrazní chuť.
- Čínská a thajská kuchyně – nahradí citronovou trávu v asijských polévkách a wok pokrmech.
- Pomazánky a másla – smíchejte s máslem a bylinkami na ryby nebo k pečivu.
- Nápoje – přidejte do domácích limonád, čajů, punče, svařeného vína nebo sirupů.
Tip na intenzivní chuť
Chcete, aby citronová chuť byla ještě výraznější? Smíchejte kůru s trochou cukru nebo soli – skvěle se spojí a vytvoří voňavou citrusovou směs, která jídlo ještě víc podtrhne.
Citronová kůra nejen k jídlu, ale i k pití
Mletá citronová kůra je skvělým pomocníkem i v nápojích – dodá osvěžující citrusový nádech čajům, limonádám, koktejlům nebo domácím sirupům. Díky jemné konzistenci se rychle rozptýlí a krásně propojí s ostatními chutěmi, takže se hodí do hustějších nápojů, kde chcete, aby se citrusová chuť rovnoměrně rozložila. Zkuste ji v punči, svařeném víně nebo domácích likérech, kde podtrhne sladké i kořeněné tóny.
Pokud ale hledáte citronovou kůru do piva, čajů nebo na dlouhé vaření, sáhněte raději po drcené variantě. Ta uvolňuje aroma pomaleji a hodí se do nápojů, kde ji po vyluhování jednoduše scedíte.