Anýz celý / Koření

Anýz je koření, které má sílu. Jeho aroma je sladké jako bonbón, ale přitom trochu štiplavé, s lehkým závanem lékořice a dotekem pepře. Hodí se k masu i do sladkého, k nakládání i na pečení.

V kuchyni má anýz spoustu podob. Celá semínka se krásně rozvoní, když je krátce opražíte na sucho nebo přihodíte do základu s cibulí. Stačí malá hrstka a jídlo dostane úplně jiný rozměr. Je skvělý do chleba, koláčů, asijských masových jídel i domácích kompotů. A když ho přidáte do domácího čaje nebo nálevu na zeleninu, voní jako z babiččiny spižírny.

Raději celý nebo mletý anýz?

Celý anýz je skvělý tam, kde se chuť uvolňuje pomalu – při vaření, pečení nebo nakládání. Semínka stačí přihodit do nálevu, vývaru nebo těsta, a jejich vůně se rozvine pozvolna, přirozeně a rovnoměrně. Skvěle se hodí i do čajových směsí, kde vynikne jeho sladká vůně bez toho, aby nápoj zhořkl.

Mletá varianta anýzu přijde vhod ve chvílích, kdy chcete výraznější chuť hned a bez dlouhého vaření nebo louhování. Hodí se do jemných těst, sušenek nebo kořenících směsí, kde se jeho chuť rychle propojí se zbytkem surovin.

Kde všude najde anýz své místo

Anýz patří k univerzálním druhům koření, které se hodí jak do sladkých, tak i slaných nebo nakládaných jídel a dokonce i do nápojů. Zkuste třeba následující tipy na použití celého anýzu v kuchyni:

  • Do pečiva – přidejte celá semínka do těsta na chléb, vánočku nebo anýzové placičky. V troubě krásně zavoní a pečivo dostane nezaměnitelný tón.
  • Do domácích kompotů – při vaření jablek nebo hrušek přihodíte pár semínek a ovoce získá jemnou, sladce kořeněnou chuť.
  • Při nakládání zeleniny – skvěle se hodí k řepě, mrkvi, zelí i okurkám. Přidejte ho přímo do nálevu spolu s hořčičným semínkem nebo bobkovým listem.
  • Do asijských jídel – v indické nebo čínské kuchyni se anýz používá v kombinaci s masem, cibulí a kořením jako fenykl nebo skořice. Skvěle se hodí do dušených pokrmů. Ideální je koření společně opražit a pak podrtit v hmoždíři.
  • Do čajů a nápojů – přidejte ho do směsi na domácí čaj proti nadýmání nebo do svařeného jablečného moštu. Sladká vůně potěší nos i žaludek.

A ještě jeden malý tip na závěr: Anýz si rozumí s kořením jako je fenykl, kmín nebo koriandr. Zkuste si z něj udělat vlastní směs na domácí chleba nebo nakládání – přimíchejte ho k hořčičnému semínku, koriandru a novému koření. A pokud máte rádi originální domácí čaje, rozdrťte pár semínek v hmoždíři, přidejte zázvor a hřebíček a přelijte horkou vodou. Vznikne čaj, který vám udělá dobře na jazyku i v žaludku.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Zajímavá příloha k masu: mrkev na másle s trochou medu a lžičkou anýzu restujte na střední teplotě do změknutí.
 
Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Sýrie
Anýz nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se anýz s oblibou používá
 
Na co se anýz většinou používá