Když se v našich krajích řekne čaj, téměř každý si představí čaj černý. Naopak v Asii, když požádáte o čaj, vám pravděpodobně přinesou zelený čaj. Je to přirozené, protože černý čaj, díky své oxidaci, si zachovával svou čerstvost a kvalitu po dlouhé měsíce strávené v lodním podpalubí. A tak se velmi rychle v Evropě usadil. Černý i zelený čaj pochází z jedné rostliny a rozlišuje je jen způsob zpracování. Dá se říct, že v západní historii černého čaje je několik milníků. Prvním je rok 1610, kdy jej Holanďané poprvé přivezli do Evropy. Další velkou událostí, která napomohla pití čaje, bylo masivní rozšíření cukru v 18. století. Čaj s pár lžičkami cukru se v té době stal hlavním bodem odpoledních dýchánků evropské smetánky. Výrazný zlom v čajovém světě nastal v 19. století, kdy Angličané začali pěstovat v indických oblastech Assam a Darjeeling nové druhy čajů, které jsou ideální pro silné černé čaje.