Recepty

Pařížské pikantní karbanátky

Pařížské pikantní karbanátky

Snad v každé národní kuchyni narazíte na nějakou variantu karbanátků, tedy kuliček nebo placiček připravených z mletého masa. V sousedním Německu a Rakousku, kde jim říkají Frikadelle, je připravují prakticky stejně jako u nás, tedy mleté hovězí či vepřové maso s vajíčkem a strouhankou.Pokračovat
 
Šafránové rizoto

Šafránové rizoto

Kdo by neznal rizoto (či italsky správně psáno risotto). Ale co známe o jeho historii? Jak se vlastně rýže dostala do Itálie již asi nezjistíme, zato však víme, že od 15. století je sever Itálie největším producentem rýže v Evropě.Pokračovat
 
Špekáčky na pivu s Americkým rumovým kořením

Špekáčky na pivu s Americkým rumovým kořením

Možná si řeknete, že špekáčky na pivu jsou docela obyčejné jídlo a není na nich nic k objevování a vylepšování. Zapátráme-li však v historii této uzeniny, dostaneme se bezmála 130 let zpět a zjistíme...Pokračovat
 
Domácí salátová zálivka

Domácí salátová zálivka

Naučit se míchat si vlastní směsi koření by mělo patřit k dovednostem každého, kdo to s vařením myslí vážně. Když se naučíte míchat koření, získáte najednou schopnost si přesně vytvořit chuť, která vám vyhovuje. Pro začátek vyzkoušejte smíchání bylinkové směsi koření na zeleninový salát.Pokračovat
 
Portugalské kuře Piri-Piri

Portugalské kuře Piri-Piri

Recept na nejslavnější portugalskou omáčku Piri-Piri sice nepochází z Portugalska, ale Portugalci na jejím vzniku mají zásadní vliv. Vydáme-li se totiž po stopách této pálivé ingredience, musíme se vrátit až do 15. století, kdy portugalské výpravy dovezly z Brazílie první semínka chilli papriček do svých afrických kolonií Angola a Mosambik.Pokračovat
 
Domácí směs italských bylinek

Domácí směs italských bylinek

Italská kuchyně je známá po celém světě díky svým bohatým a jedinečným chutím. Ať už si připravujete klasické italské těstoviny, domácí pizzu nebo lahodnou polévku, kvalita použitých bylinek a koření hraje klíčovou roli v dosažení autentického italského zážitku.Pokračovat
 
Pikantní zálivka na jahodový salát

Pikantní zálivka na jahodový salát

Milujete jahody s cukrem? Tak rozhodně vyzkoušejte tuto variantu jahodového ovocného salátu s pikantním sladkým přelivem.Pokračovat
 
Mexické Chili con carne

Mexické Chili con carne

Chilli con Carne je bezesporu jedno z nejslavnějších texasko-mexických jídel. Nejstarší legenda o Chilli con Carne dokonce sahá až na počátek 17. století.Pokračovat
 
Tipy na bylinkové máslo pro zeleninu i houby

Tipy na bylinkové máslo pro zeleninu i houby

Když se řekne bylinkové máslo, málokdo si jako první představí zeleninu. A přitom je to velká škoda, protože zelenina a houby na bylinkovém másle jsou rychlé na přípravu, výborně chutnají a voní tak, že i zatvrzelý masožravec si rád přidá. Navíc jde o jídla, která se hodí jako příloha, ale obstojí i jako samostatný chod.Pokračovat
 
Kuřecí Garam Masála

Kuřecí Garam Masála

Garam Masála je snad nejznámější, až kultovní, indická směs koření. Budeme-li pátrat po její historii, měli bychom se vydat na sever Indie. V hindštině Garam Masála totiž znamená "horká směs".Pokračovat
 
Nejlepší texaská marináda na krkovici

Nejlepší texaská marináda na krkovici

Krkovička je vděčný kus masa. Stačí ho pořádně naložit, dát mu trochu času a ono se vám za to odmění měkkostí, šťávou a vůní, co se line daleko za plot. A tentokrát si ji uděláme pěkně na americký způsob pomocí metody tzv.Pokračovat
 
Husí steaky (sous vide)

Husí steaky (sous vide)

Mnoho gurmánů a šéfkuchařů metodu sous vide považuje za svatý grál přípravy masa. A přestože je tento způsob často spojen s luxusními kousky hovězího masa, proč bychom si takto nemohli užít i něco exkluzivního, jako jsou třeba husí prsa?Pokračovat
 
Medová pikantní zálivka na ovocný salát

Medová pikantní zálivka na ovocný salát

Ovocné saláty jsou určitě favority především na dětských jídelníčcích a my starší si ovoce dopřáváme především v destilované nebo zkvašené podobě. Ovšem i odrostlejší gurmány nadchnete, když připravíte ovocný salát s následující pikantní medovou zálivkou.Pokračovat
 
Kalifornská BBQ marináda na žebra s bylinkami a citrusovým nádechem

Kalifornská BBQ marináda na žebra s bylinkami a citrusovým nádechem

Základem téhle vynikající marinády nejen na pečená žebírka je směs koření Barbecue Los Angeles, ve které najdete sladkou papriku, jemné chilli, kopr, tymián, cibuli i rozmarýn.Pokračovat
 
Texaský dresink na salát i ke steaku

Texaský dresink na salát i ke steaku

Texaský dresink se hodí nejenom k pořádnému kusu grilovaného masa, ale připravíte z něj i dokonalý zeleninový salát.Pokračovat
 
Kari marináda na kuřecí maso

Kari marináda na kuřecí maso

Kuřecí maso si s kari kořením skvěle rozumí. Je jemné, rychle nasákne chuť a nechá krásně vyniknout všechno, co do něj přidáte. Ať už chystáte kuřecí prsa, stehna nebo špízy na gril, kari marináda je osvědčený způsob, jak masu dodat šťavnatost, barvu a vůni plnou exotiky.Pokračovat
 
Husa po mexicku

Husa po mexicku

Mexická kuchyně je známá svým charakteristickým výrazem a bohatými chutěmi. A co když bychom vzali tradiční část mexického jídla a zkombinovali ji s českou husou? Když tyto dva prvky spojíte, vznikne jídlo, které je naprosto výjimečné a působivé.Pokračovat
 
Kořeněná zálivka na ovocný salát

Kořeněná zálivka na ovocný salát

Ovocné saláty jsou skvělé samy o sobě, ale taková domácí čerstvě připravená kořeněná zálivka jim dodá úplně nový rozměr. Následující recept je zvlášť ideální pro exotické ovoce jako je ananas, mango, fíky nebo avokádo.Pokračovat
 
Hořčičná marináda na maso

Hořčičná marináda na maso

Že se maso a hořčice milují, o tom není třeba nikoho přesvědčovat. A samozřejmě si ji nemusíme dávat jen na obložený talíř, ale klidně ji povýšit na hlavního hráče v marinádě.Pokračovat
 
Argentinský dresink ke grilovanému masu i na saláty

Argentinský dresink ke grilovanému masu i na saláty

Argentina je země proslavená grilováním a pořádným kusem hovězího steaku. Tento jednoduchý dresink s argentinským kořením se skvěle hodí jak k pečenému a grilovanému masu, tak i k ochucení zeleninového salátu.Pokračovat