Piri-Piri / Laskominy

Jestli jste milovníci ostrých jídel a rádi objevujete chutě, které vás nenechají v klidu, pak je koření Piri-Piri přesně pro vás. Tato legendární směs pochází z Portugalska, ale její kořeny sahají až do Afriky, kde ji Portugalci objevili a přivezli do Evropy. Chilli papričky Piri-Piri nejsou jen tak ledajaké – jsou malé, ale jejich pálivost umí překvapit. A právě kolem nich se točí celá magie této pikantní směsi, kterou Portugalci s oblibou používají na grilovaná masa, mořské plody, zeleninu i omáčky.

Nejslavnější pokrm, kde se bez tohoto koření neobejdete, je Piri-Piri kuře – pořádně šťavnaté, krásně křupavé a hlavně plné výrazné chuti. Ale tím možnosti zdaleka nekončí! Tahle směs umí proměnit i ty nejjednodušší recepty ve skvělý gurmánský zážitek. Stačí ji přidat do marinády, posypat s ní zeleninu nebo ji vmíchat do omáčky, a máte jídlo, které vám rozproudí krev.

Jak koření Piri-Piri používat?

Piri-Piri je víc než jen ostré chilli – jde o skvěle vyváženou směs, která propojuje pálivost, hloubku chuti a jemný nádech česneku a papriky. A využití? Nekonečné!

  • Klasické Piri-Piri kuře – Opravdová portugalská klasika. Maso naložte do směsi Piri-Piri, olivového oleje, citronové šťávy a trochy soli. Nechte marinovat pár hodin nebo klidně přes noc a pak šup s ním na gril nebo do trouby. Výsledek? Kůrčička křupavá, maso šťavnaté a chuť neodolatelná.
  • Mořské plody na ohni – Chobotnice, krevety nebo treska dostanou s tímto kořením úplně nový rozměr. Stačí smíchat Piri-Piri s olejem, potřít rybu nebo mořské plody a nechat krátce odpočinout. Pak už jen rychle ogrilovat nebo opéct na pánvi a můžete servírovat s čerstvou bagetou.
  • Pečená a grilovaná zelenina – Papriky, cukety, lilek, brambory… Stačí lehce posypat kořením, pokapat olejem a upéct nebo ugrilovat.
  • Těstoviny s ohnivým šmrncem – Piri-Piri skvěle oživí i jednoduché těstoviny. Smíchejte je s olivovým olejem, trochou česneku a čerstvou petrželkou.
  • Pikantní vejce na snídani – Míchaná vejce nebo omeleta dostanou s tímto kořením parádní říz. Stačí přidat špetku do vajec během smažení.
  • Omáčky, dipy a polévky – Přidejte Piri-Piri do rajčatové omáčky nebo jogurtového dipu a vytvořte něco, co si budete chtít dávat ke všemu.
  • Sušené maso a jerky - Pokud máte rádi pikantní sušené maso, koření Piri-Piri je skvělou volbou! Dodá sušenému masu výraznou pálivost, lehce kouřový podtón a příjemnou citrusovou vůni.

Domácí Piri-Piri omáčka

Pokud si chcete připravit domácí Piri-Piri omáčku, stačí smíchat 2 lžíce Piri-Piri koření, 5 červených chilli papriček, 4 stroužky česneku, ½ hrnku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru. Nejprve krátce opečte chilli papričky s česnekem na oleji, aby se rozvinula jejich chuť. Poté vše rozmixujte s ostatními ingrediencemi a postupně přilévejte zbytek oleje, dokud nevznikne hladká omáčka. Přelijte do sterilizované sklenice a nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily. Omáčka skvěle doplní grilované kuře, pečené brambory, burgery nebo mořské plody. Pokud ji chcete méně ostrou, zbavte chilli papričky semínek. V uzavřené sklenici v lednici vydrží až 2 týdny.

Piri-Piri – nejen o pálivosti, ale i o chuti

Myslíte si, že Piri-Piri je jen o tom, kolik zvládnete pálivosti? Ani náhodou! Chilli papričky tvoří základ, ale nejsou všechno. Díky česneku, cibuli, paprice a pepři dostává směs příjemnou hloubku chuti, která neudělá vaše jídlo jen pálivé, ale hlavně neodolatelně chutné.

Piri-Piri není jen další pálivé koření do sbírky. Je to výlet do portugalských ulic, kde na každém rohu voní grilovaná kuřata, čerstvé ryby a pikantní marinády. Je to koření pro ty, kteří se nebojí objevovat nové chutě a nebojí se trochy ohnivé vášně na talíři. Tak co, troufnete si na Piri-Piri?

Složení koření Piri-Piri Může obsahovat stopy hořčice, celeru, sezamu, lepeku a mandlí.
Datum minimální trvanlivosti 25. 9. 2028
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se koření Piri-Piri s oblibou používá
 
Na co se koření Piri-Piri většinou používá