Paprikové koření na gyros

Řecká kuchyně je plná výrazných chutí a vůní a tato směs je toho důkazem. Paprikové koření na gyros v sobě spojuje bohatost sladké papriky, pikantnost černého pepře a česneku a voňavé středomořské bylinky jako oregano a bazalku. Navíc obsahuje lehké tóny skořice a kari, které dodávají směsi zajímavou hloubku a harmonii.

Tato směs je ideální volbou pro ty, kteří mají rádi plnější, paprikovější a lehce pikantní chuť. Skvěle se hodí nejen na tradiční gyros a souvlaki, ale také na grilované maso, zeleninu, pečené brambory nebo hranolky. Díky bohaté barvě krásně zvýrazní i marinády a omáčky.

Jak paprikové koření na gyros použít?

  • Na gyros a souvlaki – Smíchejte koření s olejem, citronovou šťávou a nechte maso marinovat. Po upečení získáte šťavnaté, kořeněné maso s výraznou chutí.
  • Na grilované maso – Ideální na kuřecí, vepřové i jehněčí. Stačí maso před pečením potřít olejem a posypat směsí tohoto koření.
  • Na zeleninu a halloumi – Skvělé pro grilovanou cuketu, papriky nebo lilek, stejně jako na opečený sýr.
  • Do rýžových a bramborových pokrmů – Přidejte gyrosové koření do vařené rýže nebo brambor a získáte jemně pikantní přílohu.
  • Na hranolky a pečené brambory – Směs koření na gyros se hodí i jako dochucení domácích hranolků a brambor pečených ve slupce.
  • Do omáček a dipů – Skvělé do jogurtových dipů k pita chlebu nebo do smetanových omáček k masu.

Jak s kořením pracovat?

Použít ho můžete nasucho jako rychlé dochucení, nebo smíchat s olivovým olejem, jogurtem a citronovou šťávou, aby se chutě krásně spojily a maso získalo šťavnatost. Marinujte alespoň hodinu, ideálně však přes noc.

Pokud dáváte přednost bylinkovější a méně paprikové chuti, vyzkoušejte také Bylinkové koření na gyros, které je jemnější a staví na svěžích středomořských bylinkách.

Složení paprikového gyrosu
Datum minimální trvanlivosti 16. 7. 2027
Země původu Slovensko
Gyros nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se gyros s oblibou používá
 
Na co se gyros většinou používá