Celerová semínka mají výraznou, lehce nahořklou chuť, která připomíná klasický celer, ale s jemnější, kořenitější vůní. Kromě toho v nich najdete i náznaky muškátového oříšku, citronu a petrželky, takže v jídle udělají mnohem víc než jen „chuť celeru“.
Semínka celeru se velmi dobře snoubí s chutí rajských jablíček a skvěle se hodí do rajčatových omáček, salátů, dresinků, marinád nebo k rybám a drůbeži.
A mimochodem, pokud máte rádi Bloody Mary, tak vězte, že právě celerové semínko dává tomuto slavnému koktejlu ten typický řízný šmrnc.
Jak celerové semínko použít
Nejčastěji se celerová semínka přidávají celá. Při vaření pak změknou a rozvoní se. Pokud je rozemelete, chuť bude výraznější a více hořká. Záleží jen na vás, jestli chcete jemnou chuť, nebo intenzivnější kořenitost.
- Do rajčatových omáček a kečupů – celerové semínko krásně podtrhne sladkost rajčat a dodá omáčkám lehký kořeněný šmrnc.
- Do salátů – přidejte pár semínek do bramborového nebo zelného salátu, coleslawu nebo do osvěžujícího rajčatového salátu. Jejich chuť bude hned plnější.
- Na ryby a drůbež – skvělé na pečené nebo grilované kuře, ale i na ryby a mořské plody. Smíchejte semínka celeru s pepřem a citronem a máte jednoduché, ale výborné koření.
- Do domácích dresinků – vyzkoušejte je v jogurtových nebo majonézových zálivkách. Celerová semínka jsou skvělá k syrové zelenině nebo do sendvičů.
- Na Bloody Mary – pokud chcete originální Bloody Mary, přidejte celerové semínko přímo do drinku nebo na okraj sklenice. Tohle je to tajemství, které ji dělá legendou.
- Na domácí celerovou sůl – smíchejte rozemletá semínka s kvalitní mořskou solí a máte domácí celerovou sůl, která skvěle ochutí burgery, pomazánky nebo grilované maso.
Tip na závěr
Zkuste celerové semínko přihodit i tam, kde byste ho možná nečekali. Třeba posypat na vejce natvrdo nebo na pečené brambory či přidat špetku do zeleninové polévky. A pokud si rádi hrajete s kořením, smíchejte celerové semínko s hořčicí, kurkumou a pepřem. Získáte tak skvělý základ pro domácí pickles nebo nakládané okurky.