Husa na bylinkách a citrusech

 Husa na bylinkách a citrusech
 

Husa na bylinkách a citrusech je skvělým způsobem, jak se dostat od tradičních husích receptů k něčemu svěžímu a jinému. Husa je výjimečným pokladem mezi drůbeží a její bohatá chuť, pokud je správně připravena, je rozhodně skvělým kulinářským zážitkem.

Kombinace bylinek a citrusů v tomto receptu není náhodná - citrusy dodají masu jistou svěžest a bylinky její chuti podtrhnou a doplní. Je to jednoduchý recept, který vaši hosté určitě ocení.

Co budeme potřebovat

  • 1 celá husa
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 limetka, pokrájená na měsíčky
  • 1 pomeranč, pokrájený na měsíčky
  • 1 pomeranč, pokrájený na kolečka pro dekoraci
     

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 250°C.
  2. Z husy odstraňte droby, krk a přebytečný tuk z hlavní dutiny. Opláchněte husu zevnitř i zvenku a osušte papírovými ručníky.
  3. V malé misce smíchejte tymián, rozmarýn, sůl a pepř.
  4. Položte husu prsy dolů na mřížku v pekáči a potřete polovinou bylinkové směsi.
  5. Vložte do dutiny husy měsíčky pomeranče a limetky.
  6. Otočte husu tak, aby prsa byla nahoře a posypte zbytkem bylinkové směsi.
  7. Na plech kolem husy umístěte kolečka pomeranče, která slouží při servírování jako atraktivní jedlá dekorace
  8. Pečte husu v troubě asi 1 hodinu.
  9. Po uplynutí této doby vypněte troubu, neotvírejte dvířka a nechte husu v troubě odpočívat 45 minut.
  10. Vyjměte husu z trouby, přikryjte ji a nechte 10 minut odpočinout.
  11. Nakrájejte a podávejte.