Sambal není pro slabé povahy. Tohle pekelné koření pochází ze Západní Indie a je známé svou intenzivní pikantností a výraznou, hlubokou chutí. Tradičně se používá na grilované maso, pečené pokrmy a do ostrých omáček, ale skvěle dochutí i zeleninu, nudle nebo obyčejný smažený sýr. Díky své sypké konzistenci je ideální jako stolní koření, kterým si každý může přiostřit jídlo přesně podle své chuti – stačí špetka a oheň je na světě.
U nás se sambalu také někdy říká „ďábelské koření“, ale jeho chuť je mnohem zajímavější než jen obyčejná pálivost. Sladká paprika a kurkuma dodávají jemný základ, česnek a cibule zvýrazňují chuť a pískavice s bobkovým listem vše krásně zakulacují. Výsledkem je ostré, ale zároveň vyvážené koření, které podtrhne chuť masa i zeleniny bez potřeby dalších dochucovadel.
Jak koření Sambal použít?
Sambal je mimořádně univerzální – jeho ostrá, ale zároveň bohatá chuť si skvěle rozumí s masem, zeleninou i přílohami. Stačí jen špetka a z obyčejného jídla je exploze chutí!
- Na maso a grilování – Sambal je perfektní pro milovníky pikantních steaků, pečeného kuřete nebo vepřových žeber. Použijte ho jako suché koření přímo na maso nebo ho smíchejte s olejem a trochou citronové šťávy na ostrou marinádu. Nechte maso naložené pár hodin, aby pořádně natáhlo vůni koření.
- Do omáček a polévek – Stačí lžička sambalu do rajčatové omáčky a máte ostrou verzi boloňského ragú nebo pikantní domácí kečup. Přidejte do vývaru, fazolové polévky nebo kari pro extra hloubku a říz. A samozřejmě je naprosto dokonalé v exotických omáčkách k nudlím a rýži.
- Na zeleninu a luštěniny – Pečená paprika, cuketa, lilek nebo batáty získají se sambalem úplně nový rozměr. Zkuste ho přidat i do vařené čočky, hummusu nebo cizrnové kaše, dodá jim lehce kouřovou, pálivou chuť.
- Na přílohy – Přidejte sambal do vařených brambor nebo batátového pyré pro nečekaně pikantní twist. Stačí ho zamíchat i do rýže, bulguru nebo kuskusu, aby dostaly příjemnou exotickou šťavnatost.
- Na stůl vedle soli a pepře – Pokud máte rádi pikantní jídla, mějte sambal vždy po ruce jako „záchranu“, když vám někde chybí pořádný říz. Stačí trocha na hotové jídlo a rázem chutná úplně jinak!
Tip na domácí pikantní dip
Smíchejte lžičku sambalu s bílým jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou, přidejte pár kapek citronu a máte jednoduchý pikantní dip k pečeným bramborám nebo grilovanému masu. Pokud to chcete ještě zajímavější, přidejte trochu medu – ten krásně vyváží ostrost a dodá dipu karamelový podtón.