Koření na svařené víno

Když venku mrzne, až praští a zima se opírá do oken, nastane ta pravá chvíle vzít si do rukou hrnek s horkým svařeným vínem a užívat si krásné voňavé okamžiky. A navíc dobrý svařák umí nejen zahřát ruce, ale i zvednout náladu. Abyste tedy na ten svůj horký šálek vzpomínali ještě v létě na pláži, potřebujete k tomu výborné víno a skvělou kombinaci koření.

Základem každého dobrého koření na svařák je skořice, která vínu dodá sladkou vůni a krásnou hloubku. Hřebíček přidá ostrý akcent, aby to celé nebylo jen sladké a měkké. A badyán? Ten přispěje kouzelnou vůní dálek, která dělá svařák svařákem.

Ale tím to nekončí a podle staré jihomoravské receptury v této směsi koření ještě najdete jemně podrcené nové koření, jehož lehce pepřové a hřejivé aroma se krásně doplňuje se sladkou chutí vína. Lipový květ zase dodá celému nápoji jemnost a měkkou květinovou vůni a meduňka přinese lehký, svěží tón, který voní trochu po citronech a krásně vyváží sladkost vína i koření.

Když se všechny tyto chutě a vůně spojí dohromady, vznikne nápoj, který právem patří mezi naše nejoblíbenější symboly zimy.

A protože zima bývá dlouhá, zpestřete si je i dalšími variantami svařeného vína a zkuste naši Královské koření na svařené víno s pomerančem a jablky, která je ovocnější a svěžejší. Nebo se vydejte na sever a vyzkoušejte severský glögg, který má trochu ostřejší charakter. No anebo se inspirujte v Rakousku, dejte si tyrolský punč a zjistěte, jak naši sousedé dokážou statečně bojovat s drsným mrazivým počasím.

Malý tip navíc: Jaké víno na klasický svařák?

Když si chcete udělat poctivý svařák, sáhněte třeba po moravském víně, které je pro zimní večery jako stvořené. Nejlépe poslouží Frankovka, Modrý portugal nebo Svatovavřinecké, ideálně polosuché nebo polosladké.

Tyhle odrůdy mají příjemnou ovocnou chuť, která se krásně propojí s kořením a cukrem, ale zároveň zůstane ve víně ta správná hřejivá hořkost, která k zimě prostě patří.

A když máte raději bílé víno? Klidně ho použijte taky. Třeba Muškát moravský nebo Tramín vytvoří lehčí a svěžejší svařák, který potěší i v době, kdy venku nepadají trakaře a jaro už ťuká na teploměr.

Koření na dokonalé svařené víno

Složení koření na svařené víno
Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Česká republika
Koření na svařené víno nabízíme v těchto variantách