Bylinkové koření na gyros

Milujete řeckou kuchyni, voňavé grilované maso a svěží bylinky? Pak je tato směs přímo pro vás! Bylinkové koření na gyros přináší vyváženou kombinaci červené papriky, tymiánu, rozmarýnu a bazalky, která skvěle dochutí nejen tradiční gyros a souvlaki, ale i další grilované speciality.

Základem je jemně pálivá paprika, která se snoubí s aromatickými středomořskými bylinkami. Rozmarýn, bazalka a tymián dodávají pokrmům svěžest, zatímco česnek a cibule přidávají hlubší, bohatší chuť. Lehce pikantní chilli pak směsi dodává příjemné zahřátí.

Jak koření na gyros použít?

  • Na gyros a souvlaki – Tradiční řecké maso je nejlepší naložit do marinády. Smíchejte koření s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou bílého jogurtu. Marinujte kuřecí, vepřové nebo jehněčí alespoň pár hodin, ideálně přes noc. Pak už jen opečte na grilu nebo pánvi a podávejte v pita chlebu se zeleninou a jogurtovým dipem.
  • Na grilované maso – Pokud nechcete marinovat, stačí maso před pečením nebo grilováním posypat kořením a jemně vetřít do povrchu. Skvěle se hodí na vepřové, kuřecí i ryby.
  • Na pečené brambory se sýrem – Koření promíchejte s olivovým olejem a důkladně vmasírujte do brambor. Přidejte sýr feta nebo halloumi a upečte dozlatova.
  • Na zeleninu a halloumi – Pečená cuketa, paprika nebo lilek s bylinkovým gyros kořením získají autentickou chuť Středomoří. Halloumi stačí před grilováním lehce potřít olejem s touto směsí.
  • Do jogurtového dipu – Smíchejte koření s řeckým jogurtem, kapkou olivového oleje a trochou citronu. Skvělý dip k masu, pita chlebu nebo hranolkám.

Jak s kořením pracovat?

Koření můžete použít nasucho nebo v marinádě. Pro tradiční gyros je nejlepší marináda z olivového oleje, citronové šťávy a jogurtu, do které maso naložíte a necháte ho odpočívat v chladu. Pokud ale spěcháte, stačí směs nasucho vetřít do masa těsně před pečením nebo grilováním.

Pokud preferujete výraznější chuť s větším podílem papriky, vyzkoušejte také naše paprikové koření na gyros, které přináší sytější barvu a intenzivnější kořeněnou chuť!

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Pokud rádi grilujete zeleninu, rozhodně vyzkoušejte grilovaný lilek ochucený touto směsí bylinkového koření na gyros.
 
Složení bylinkového koření na gyros
Datum minimální trvanlivosti 30. 6. 2027
Země původu Česká republika
Gyros nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se gyros s oblibou používá
 
Na co se gyros většinou používá