Jalovec celý / Koření
Jalovčinky, modročerné plody jalovce, jsou plné aromatických silic, které jim dávají typickou lesní vůni s tóny borovice, pryskyřice a lehké sladkosti. Právě díky této výrazné chuti se jalovec stal oblíbeným kořením pro přípravu zvěřiny, ale i dalších druhů masa. Kromě toho je hlavní složkou ginu, kde jeho aroma dokonale ladí s citrusy a bylinkami.
Do čeho se celý jalovec nejlépe hodí?
Celé bobule jalovce postupně uvolňují chuť během vaření nebo pečení, proto se často používají do pomalu vařených omáček, marinád nebo vývarů. Pokud chcete intenzivnější aroma, stačí jalovec lehce rozdrtit v hmoždíři.
- Zvěřina a tmavé maso – Jalovec je nepostradatelný při úpravě srnčího, kančího, jeleního nebo divokého kachního masa. Stačí pár bobulí do marinády, výpeku nebo omáčky, kde krásně zvýrazní chuť divočiny.
- Jehněčí a vepřové maso – Skvěle funguje s tučnějšími druhy masa, kde dodává pikantní, dřevité aroma a pomáhá s trávením. Ideální do pomalu pečeného vepřového nebo dušeného jehněčího.
- Omáčky a vývary – Perfektní do silných masových omáček, například na hovězí líčka, divočinu nebo klasickou svíčkovou. Skvěle dochutí i tmavé vývary.
- Nakládání a fermentace – Často se přidává do nakládaného zelí, okurek, kvašené zeleniny nebo domácích pickles, kde dodá kořenitou hloubku chuti.
- Paštiky a nádivky – Výborný pro dochucení domácích paštik, terin nebo masových nádivek, kde se krásně propojí s bylinkami a kořením.
Jalovec se však nemusí používat jen skvělé koření, ale je to také tajná ingredience při uzení masa a sýrů. Stačí přihodit pár bobulí jalovce na uhlíky nebo k dřevěným štěpkám a vznikne intenzivní, kořenitý kouř s nádechem borovice a pryskyřice. Tento kouř krásně pronikne do masa, ryb nebo sýrů a dodá jim hlubší, aromatičtější chuť. Skvěle se hodí zejména ke zvěřině, vepřovému, lososovi nebo tvrdým sýrům.
Jalovec je neodmyslitelně spjatý s výrobou ginu, kde tvoří hlavní chuťovou složku. Už ve středověku se jalovcové bobule používaly k dochucení destilátů, což vedlo k postupnému vzniku tohoto populárního nápoje. Kromě ginu se ale skvěle hodí i do domácích likérů nebo kořeněných pálenek. Pokud rádi experimentujete, zkuste přidat pár bobulí jalovce při výrobě domácího svařeného vína – jeho pryskyřičné aroma krásně zvýrazní chuť skořice, hřebíčku a citrusů.
Kde se pěstuje
Evropa, Asie, Afrika, severní a střední Amerika
Země původu
Albánie, Černá Hora, Kosovo, Makedonie
Etiketa pro celý jalovec
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Jalovec nabízíme v těchto variantách
Dávkování celého jalovce
Narazili jste v receptu na celý jalovec a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 6 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 8 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celého jalovce měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se jalovec řekne:
jiné názvy:
|
boleráz, borovec, chvojka, brin, divočinky, jalovcové borůvky, jalovčinky
|
latinsky:
|
Juniperus communis
|
slovensky:
|
borievky
|
anglicky:
|
juniper berry
|
německy:
|
Wacholder, Wacholderbeeren
|
francouzsky:
|
genévrier, genièvre
|
Druh kuchyně, ve které se jalovec s oblibou používá
Na co se jalovec většinou používá
Kde koupím celý jalovec?
Nejenom celý jalovec, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celého jalovce.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě