Bobkový list

 

Bobkový list, neboli v latině vavřín vznešený, už podle svého názvu má mezi bylinkami významné místo. Ve starověkém Řecku a Římě byl vavřín symbolem ctnosti a moudrosti a honosili se jím básnící, lékaři, vládci i válečníci. Věřilo se, že chrání nositele před zlými duchy a hněvem bohů.

Historie sice tyto vlastnosti nepotvrdila, spíše naopak, ale pozitivní role bobkového listu v kuchyni je nesporná. Vavřín má domovinu ve středomořské kuchyni a v současné době se používá prakticky na celém světě. Najdeme ho často plavat v polévkách i omáčkách a rád dělá společnost prakticky všem druhům masa a ryb. Je nezbytný v ragú a často se přidává do rýžových pokrmů.

Na rozdíl od většiny ostatního koření bobkovému listu svědčí dlouhé pomalé vaření, a proto jej do hrnce přidáváme hned na počátku tepelné přípravy. Před servírováním je důležité všechny bobkové listy odstranit. Sice se ve středověku věřilo, že kdo najde bobkový list ve svém talíři, ten bude mít štěstí, ale protože jsou listy tuhé, jejich případné spolknutí může přinést strávníkovi spíš smůlu. Pokud nechcete v hrnci lovit bobkové listy, můžete použít i praktickou mletou variantu.

Nezapomeňte tedy, až budete chystat nedělní polévku, přihodit pár lístků bobkového listu, který zaručeně přinese vítezství vašemu kuchařskému umění.