Tohle koření svým názvem tak trochu mate. Kajenský pepř (někdy se též píše cayennský, kayenský) totiž není pepř, ale ve skutečnosti jsou to drcené chilli papričky, které mají optimální střední pálivost (30 000–80 000 SHU). Tenhle název vznikl trochu nešťastným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak papriku nebo chilli. Ale ať už mu říkáte jakkoli, jedno je jisté – dodá jídlu skvělou pikantní chuť a jemně kouřové aroma.
Používá se v kuchyních po celém světě, protože příjemně zvýrazňuje chuť masa, zeleniny i omáček. Skvěle ladí s rajčaty, česnekem, cibulí i citrusy, a pokud ho správně dávkujete, dodá jídlu příjemné teplo bez přehnané pálivosti. Svou pikantní radost přináší do gulášů, kari, polévek, marinád, ale překvapivě i do čokoládových dezertů.
Do čeho se drcený kajenský pepř nejlépe hodí?
Drcená varianta kajenského pepře je perfektní, když chcete do jídla přidat nejen pikantní chuť, ale i jemnou texturu. Na rozdíl od jemně mletého pepře, který se do pokrmu rovnoměrně rozpustí, drcené vločky uvolňují svou pálivost postupně. Díky tomu se skvěle hodí do omáček, marinád nebo pomalu dušených jídel, kde se chuť rozvíjí s každým soustem.
- Guláše a dušená jídla – Dává gulášům hloubku a hřejivou pálivost, která se během pomalého vaření krásně propojí s chutí masa a cibule.
- Marinády a omáčky – Ideální do BBQ omáček, pikantních marinád na maso i k zelenině. Smíchejte ho s olivovým olejem, česnekem a citronem a máte jednoduchou pikantní marinádu třeba na grilovanou zeleninu.
- Indická, mexická a asijská jídla – Kajenský pepř je klíčovou součástí kari past, mexického chilli con carne i thajských pikantních omáček. Funguje skvěle v kombinaci s kurkumou, římským kmínem nebo koriandrem.
- Luštěninová jídla a zelenina – Dochutí čočku, cizrnu, fazole i restovanou zeleninu, kde se krásně propojí s olejem a dodá jídlu ostrý, ale jemně nasládlý nádech.
- Grilované a pečené maso, ryby – Skvělý do směsí na steaky, pečené kuře nebo pikantní křídla. V kombinaci s uzenou paprikou a česnekem vytvoří dokonalý základ pro BBQ koření.
Kajenský pepř je nejlepší přidávat postupně během vaření, aby se jeho pálivost rovnoměrně rozložila. Pokud ho nasypete na hotové jídlo, jeho chuť může být ostřejší a méně harmonická.