Anýz celý BIO / Koření

Když otevřete sáček s anýzem a přivoníte, hned je vám jasné, že tohle nebude jen tak ledajaké koření. Sladká vůně, která připomíná lékořicové bonbony, je v příjemném kontrastu s jemnou, ale výraznou chutí s nádechem pepře. Anýz je jeden z těch pokladů, které možná nemáte v ruce každý den, ale když ho objevíte, nechcete přestat.

Celá semínka anýzu jsou ideální do všech receptů, kde se chuť má uvolňovat pomalu. V nálevech, v těstě, v čaji i při dušení masa působí jako voňavý doplněk, který nevyčnívá, ale krásně se propojí s ostatními chutěmi.

Jak anýz využít v kuchyni naplno

Anýz patří mezi univerzální koření, které v sobě spojuje sladkost, jemnou pikantnost i aromatickou sílu. Jeho využití je pestré a leckdy překvapivé, jen je dobré vědět, kam s ním.

Zkuste ho třeba takto:

  • Do domácího pečiva – pár celých semínek anýzu do chleba, vánočky nebo sušenek dodá vůni, která připomíná návštěvu babičky v dětství. Během pečení se krásně rozvoní.
  • Při nakládání – skvěle doplní nálev na okurky, zelí, řepu nebo mrkev. V kombinaci s dalšími semínky, jako je hořčice nebo koriandr, vytváří anýz voňavý základ, který zelenině sluší.
  • Do ovocných kompotů – obzvlášť dobře si rozumí s jablky a hruškami. Dodá nálevu sladce kořeněný tón, který zvýrazní chuť ovoce.
  • Do masových jídel po asijsku – v čínské nebo indické kuchyni je anýz běžnou součástí směsí na dušená jídla. Přidejte ho k cibuli, skořici a badyánu a nechte rozvonět.
  • Do čaje – několik anýzových semínek do konvičky, a k tomu hřebíček, zázvor a horká voda. Za pár minut máte voňavý nápoj, který zahřeje i uklidní.

Na závěr malý tip: zkuste anýz krátce opražit nasucho na pánvi a pak lehce podrtit v hmoždíři. Vůně se krásně rozvine a zvýrazní jeho sladkost i jemnou kořeněnost. Můžete ho pak přidat do domácí směsi na chléb, do sypaného čaje nebo použít jako základ voňavého koření na zavařování.

Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Egypt
Anýz nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se anýz s oblibou používá
 
Na co se anýz většinou používá