Indický nápoj lassí (slaná varianta)

Indický nápoj lassí (slaná varianta)

 

Indický nápoj lassí (slaná varianta)

Lassí je známý indický nápoj na bázi jogurtu, který je oblíbený pro svou neuvěřitelně osvěžující chuť. Tento nápoj vznikl kolem roku 1000 před naším letopočtem a z dnešního pohledu se dá označit jako nejstarší recept na „smootie“.

Základem Lassí je jogurt naředěný vodou nebo mlékem a dále dochucený ovocem, zeleninou, různým kořením a dalšími ingrediencemi, které vás napadnou. Nejoblíbenější jsou různá sladká lassí, ale širokou skupinu příznivců má i slaná varianta, na kterou se v dnešním receptu zaměříme.

Typickým kořením, která se do lassí přidává, je kardamom, skořice, římský kmín, kurkuma, šafrán, koriandr, muškátový oříšek nebo pepř. A samozřejmě nesmíme zapomenout na chilii, které je jasným favoritem indické kuchyně. Skořici doporučujeme použít cejlonskou, která jemnější a sladší, než běžná indonéská.

Pokrok nezastavíš

V Indii se pro přípravu lassí už po staletí používá hliněný hrnec a dřevěná kvedlačka. Do hrnce se nalije jogurt, voda a koření a vše se několik minut šlehá, až se připraví bohatý krémový nápoj.

Až náhle v 80. letech 20. století v oblasti Pandžábu na severu Indie obrovsky vzrostla poptávka po poloautomatických pračkách s horním plněním. Jak se ale záhy ukázalo, nebylo to poptávkou po moderním způsobu praní, ale ve skutečnosti si místní obyvatelé tyto pračky mírně upravili a používali je ke stloukání lassí. Buben pračky se naplnil potřebnými ingrediencemi a pak už jen stačilo stisknout vypínač a během chvilky jste měli připraveno několik litrů lassí.

Recept na slané lassí

Ingredience:
1 a ½ šálku jogurtu
1 šálek vody nebo mléka
1 salátová okurka
½ lžičky pepře nebo chilli
¼ lžičky koriandru
¼ lžičky soli

Postup:

1. Do misky nalejte jogurt a přidejte vodu nebo mléko.

3. Okurku oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte do misky s naředěným jogurtem.

3. Přisypte koření a vše důkladně rozmixujte do hladka a pěny.

Hotové lassí podávejte ve sklenicích, do kterých můžete v parném létě přidat pár kostek ledu. Tradiční lassí se zdobí např. podrcenými opraženými semínky římského kmínu nebo chilli práškem či nitěmi.