Jedno jídlo na sto chutí

Jedno jídlo na sto chutí

Na světě je snad nekonečné množství různých receptů. Některé jsou snadné, jiné zaberou týden shánění ingrediencí a půl dne vaření. Pro chvíle, kdy se vám nechce moc trávit dlouhý čas v kuchyni jsme pro vás připravili pár hóóódně jednoduchých receptů se základními surovinami.

Hlavní prim v těchto receptech hraje koření, které můžete snadno obměňovat a vždy tak vykouzlit nové úžasné jídlo. Záleží jen na vaší chuti, jestli si dáte třeba kuře s pikantní chutí chilli nebo raději na bylinkách či medově lahodné. Stačí jen sáhnout po té pravé kořence.

Pokud tedy hledáte jednoduchý recept na dnešní den, mrkněte se na pár našich tipů:

 

 

Pečené kuře

Příprava: Celé kuře omyjeme, posypeme kořením ze všech stran a dáme na 3/4 hodiny péct. Samozřejmě nemusíme péct jen celé kuře, ale můžeme použít stehna, prsa nebo kuřecí paličky. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud z koření a oleje připravíme marinádu, kterou před pečením kuře důkladně potřeme a necháme jej alespoň hodinu v chladu.

Varianty koření:

 

Pečená krkovička

Příprava: Plátky krkovičky posypeme z obou stran kořením, rozprostřeme na plech, který před tím lehce zalijeme olejem a pečeme 3/4 hodiny. Maso před pečením ještě můžeme posypat cibulkou pokrájenou na tenké měsíčky a dvěma až třemi stroužky na plátky pokrájeným česnekem.

Varianty koření:

 

Špagety

Příprava: Dle instrukcí na obalu špagety uvaříme. Na pánvi s rozehřátým olejem krátce orestujeme koření a dle chuti přidáme pokrájené olivy, rajčata nebo rajský protlak a lehce povaříme. Hotovou omáčkou při servírování polijeme špagety na talíři.

Varianty koření:

 

Rizoto

Příprava: na oleji osmahneme cibulku, hrášek, přidáme koření a cca. 3 minutky mícháme, aby se směs spojila. Přidáme dva hrnky propláchnuté rýže, kterou zalijeme čtyřmi hrnky vody nebo vývaru. Vaříme cca 15-20 min.

Varianty koření:

 

Vařené brambory

Příprava: Oloupané brambory uvaříme do měkka, slijeme a ještě horké promícháme s máslem a kořením.

Varianty koření:

 

Zálivky na zeleninové saláty

Příprava: Pro přípravu zálivky smíchejte 1 polévkovou lžíci směsi koření se 4 lžícemi olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžící hořčice a čajovou lžičkou cukru.

Varianty koření:

 

Dresinky a dipy

Příprava: Důkladně smíchejte 2 polévkové lžíce koření, 4 polévkové lžíce jogurtu, 1 lžíci zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje. K promíchání můžete použít ponorný mixér.

Varianty koření:

 

 

 Prozkoumat dalších 300 druhů koření