Chmeli-Suneli / Laskominy

Chmeli-Suneli je aromatická směs bylinek a koření, která pochází z gruzínské a arménské kuchyně. Je nepostradatelná v kavkazské gastronomii, kde se používá k dochucení mletých mas, grilovaných pokrmů, dušené zeleniny, luštěninových jídel, omáček i salátů. Díky svému vyváženému složení dodává jídlům jemnou kořenitou chuť s bylinnými tóny.

Jak koření Chmeli-Suneli použít?

Tato směs koření se skvěle hodí k široké škále pokrmů:

  • Na maso – Koření je perfektní na jehněčí, hovězí i kuřecí maso, ať už ho pečeme, dusíme nebo grilujeme.
  • Na mletá masa – Skvělé je i do karbanátků, masových špízů nebo kebabu.
  • Do omáček a polévek – Chmeli-Suneli se hodí do gruzínských omáček, jako je satsivi (ořechová omáčka), nebo do hustých polévek.
  • Na zeleninu – Okořeňte pečenou, dušenou nebo restovanou zeleninu. Skvělé na lilek, papriky nebo rajčata.
  • Do luštěninových jídel – Výborné koření do cizrny, fazolí nebo čočky, dodává jídlům jemně kořenitou vůni.
  • Do salátů – Koření můžete použít i jako součást dresinku na zeleninové saláty.
  • Na vaječné pokrmy – Skvělé koření do míchaných vajec nebo omelet.

Co dělá Chmeli-Suneli jedinečným?

Tato směs koření je založena na bylinkách typických pro kavkazskou kuchyni – koriandr, bazalka, majoránka a kopr jí dodávají svěží bylinnou vůni, zatímco bobkový list a sladká paprika přidávají jemné kořeněné tóny. Díky tomu je Chmeli-Suneli skvělou alternativou k evropským bylinkovým směsím, ale s jedinečnou kavkazskou atmosférou.

Jak s kořením pracovat?

Chmeli-Suneli můžete použít jako suché koření, nebo ho smíchat s olejem či zakysanou smetanou a vytvořit tak chutnou marinádu nebo dresink. Pokud ho přidáváte do teplých pokrmů, doporučujeme ho přidat až ke konci vaření, aby si bylinky zachovaly co nejvíce vůně a chuti.

Tip na gruzínské fazolové Lobio

Osmahněte cibuli a česnek na oleji, přidejte lžíci Chmeli-Suneli, nechte krátce rozvonět a poté vmíchejte uvařené fazole. Rozmačkejte část fazolí, dochuťte solí a citronovou šťávou a podávejte s plackami nebo chlebem.

Složení gruzínského koření Chmeli-Suneli
Datum minimální trvanlivosti 24. 11. 2026
Země původu Slovensko
Druh kuchyně, ve které se Chmeli-Suneli s oblibou používá
 
Na co se Chmeli-Suneli většinou používá