Chmeli-Suneli je aromatická směs bylinek a koření, která pochází z gruzínské a arménské kuchyně. Je nepostradatelná v kavkazské gastronomii, kde se používá k dochucení mletých mas, grilovaných pokrmů, dušené zeleniny, luštěninových jídel, omáček i salátů. Díky svému vyváženému složení dodává jídlům jemnou kořenitou chuť s bylinnými tóny.
Jak koření Chmeli-Suneli použít?
Tato směs koření se skvěle hodí k široké škále pokrmů:
- Na maso – Koření je perfektní na jehněčí, hovězí i kuřecí maso, ať už ho pečeme, dusíme nebo grilujeme.
- Na mletá masa – Skvělé je i do karbanátků, masových špízů nebo kebabu.
- Do omáček a polévek – Chmeli-Suneli se hodí do gruzínských omáček, jako je satsivi (ořechová omáčka), nebo do hustých polévek.
- Na zeleninu – Okořeňte pečenou, dušenou nebo restovanou zeleninu. Skvělé na lilek, papriky nebo rajčata.
- Do luštěninových jídel – Výborné koření do cizrny, fazolí nebo čočky, dodává jídlům jemně kořenitou vůni.
- Do salátů – Koření můžete použít i jako součást dresinku na zeleninové saláty.
- Na vaječné pokrmy – Skvělé koření do míchaných vajec nebo omelet.
Co dělá Chmeli-Suneli jedinečným?
Tato směs koření je založena na bylinkách typických pro kavkazskou kuchyni – koriandr, bazalka, majoránka a kopr jí dodávají svěží bylinnou vůni, zatímco bobkový list a sladká paprika přidávají jemné kořeněné tóny. Díky tomu je Chmeli-Suneli skvělou alternativou k evropským bylinkovým směsím, ale s jedinečnou kavkazskou atmosférou.
Jak s kořením pracovat?
Chmeli-Suneli můžete použít jako suché koření, nebo ho smíchat s olejem či zakysanou smetanou a vytvořit tak chutnou marinádu nebo dresink. Pokud ho přidáváte do teplých pokrmů, doporučujeme ho přidat až ke konci vaření, aby si bylinky zachovaly co nejvíce vůně a chuti.
Tip na gruzínské fazolové Lobio
Osmahněte cibuli a česnek na oleji, přidejte lžíci Chmeli-Suneli, nechte krátce rozvonět a poté vmíchejte uvařené fazole. Rozmačkejte část fazolí, dochuťte solí a citronovou šťávou a podávejte s plackami nebo chlebem.