Pravý šafrán jsou sušené červené čnělky (nesprávně blizny), které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.
Na jedno vaření postačí 6 - 10 snítek (špička nože) šafránu.
Chuť a vůně
Zemitá, lehce nahořklá chuť a intenzivní vůně.
Druh kuchyně, ve které se šafrán s oblibou používá
Na co se šafrán většinou používá
Kde se pěstuje
Írán, Maroko
Na co se používá
Nejčastěji do rýžových pokrmů (rizoto, paella, pilaf), pokrmů z ryb a plodů moře (polévka bouillabaise), ale i k různým druhům masa, do omáček a pomazánek.
Příprava
Pro získání barvy namočte před použitím na hodinu šest až deset snítek šafránu do lžíce teplé vody. Tekutinu i se šafránem následně do pokrmu přidejte na konci vaření.
Upozornění
Šafrán není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.
Recept
PAELLA S KREVETAMI (4 porce)
300g rýže na rizoto, 900ml kuřecího vývaru, 300g kuřecích prsních řízků, 200g krevet, 200g klobásy chorizo, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 rajče, 100g fazolových lusků, 10 snítek šafránu, hrst hladkolisté petrželky
Na 1 lžíci oleje opečte na kolečka nakrájenou klobásu a vyjměte. V pánvi na další lžíci oleje krátce opečte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte kostičky papriky a rajčete, na proužky nakrájené kuřecí maso a opečte. Přimíchejte rýži, vraťte klobásu (pár kousků odložte na ozdobu), zalijte vývarem, zasypte šafránem a za stálého míchání 3 minuty zprudka duste. Plamen stáhněte a 10 minut vařte bez míchání. Přidejte krevety, fazolové lusky a povařte 7 minut. Na závěr dozdobte odloženou klobásou a nasekanou petrželkou.
Země původu
Irán