Kari listy / Koření

Kari (curry) listy nejsou kari koření, jak by se mohlo zdát. Jsou to aromatické lístky stromu kari, které dodávají pokrmům jedinečnou vůni a jemně kořenitou chuť. Jejich citrusové a lehce anýzové tóny perfektně ladí s luštěninami, zeleninou, rýží i masem. V indické kuchyni jsou nepostradatelné a často se používají čerstvé, sušené nebo smažené na oleji, aby uvolnily maximum chuti.

Na rozdíl od klasického „kari koření“, což je směs různých druhů koření, se kari listy používají samostatně a mají mnohem jemnější chuťový profil. Nejsou pálivé ani příliš výrazné, ale dodávají jídlu příjemnou hloubku a exotický nádech. Pokud máte rádi autentickou indickou kuchyni, rozhodně by vám v kuchyni neměly chybět.

Do čeho se kari listy nejlépe hodí?

Díky své jemné, ale unikátní chuti se lístky kari hodí do pokrmů, kde se mohou pomalu rozvařit nebo se nechat vylouhovat v oleji či kokosovém mléce.

  • Luštěninová jídla a čočka – Kari listy jsou klíčovou složkou indických jídel z čočky (dal), kde se přidávají hned na začátku vaření nebo se smaží na oleji s cibulkou.
  • Rýže a zelenina – Jsou perfektní na dochucení rýže, zeleninových kari nebo restované zeleniny, kde se skvěle propojí s kokosovým mlékem a kořením jako římský kmín a kurkuma.
  • Masové pokrmy a ryby – V Indii se kari listy často používají k ochucení dušeného jehněčího, kuřete nebo rybích pokrmů, kde dodají jemně citrusový podtón.
  • Kokosové a krémové omáčky – Lístky jsou skvělé v kombinaci s kokosovým mlékem, ghí máslem nebo smetanovými omáčkami, kde jejich chuť krásně vynikne.
  • Domácí pasty a marinády – Pokud chcete připravit autentickou indickou kari pastu, rozemelte kari listy s česnekem, zázvorem, chilli a trochou oleje.

Chcete z kari listů dostat maximum chuti? Zkuste je nejdříve krátce opražit na oleji nebo ghí másle – jejich aroma se krásně rozvine a dodá pokrmu hlubší chuť. Pokud je přidáváte do jídla sušené, rozemněte je mezi prsty, aby uvolnily co nejvíce esenciálních olejů. A pokud rádi experimentujete, zkuste kari listy přidat do exotických polévek, domácích dipů nebo ochuceného másla na grilování.

Datum minimální trvanlivosti 29. 10. 2026
Země původu Srí Lanka
Druh kuchyně, ve které kari listy s oblibou používají
 
Na co se kari listy většinou používají