Jalovec celý / Koření

Jalovčinky, modročerné plody jalovce, jsou plné aromatických silic, které jim dávají typickou lesní vůni s tóny borovice, pryskyřice a lehké sladkosti. Právě díky této výrazné chuti se jalovec stal oblíbeným kořením pro přípravu zvěřiny, ale i dalších druhů masa. Kromě toho je hlavní složkou ginu, kde jeho aroma dokonale ladí s citrusy a bylinkami.

Do čeho se celý jalovec nejlépe hodí?

Celé bobule jalovce postupně uvolňují chuť během vaření nebo pečení, proto se často používají do pomalu vařených omáček, marinád nebo vývarů. Pokud chcete intenzivnější aroma, stačí jalovec lehce rozdrtit v hmoždíři.

  • Zvěřina a tmavé maso – Jalovec je nepostradatelný při úpravě srnčího, kančího, jeleního nebo divokého kachního masa. Stačí pár bobulí do marinády, výpeku nebo omáčky, kde krásně zvýrazní chuť divočiny.
  • Jehněčí a vepřové maso – Skvěle funguje s tučnějšími druhy masa, kde dodává pikantní, dřevité aroma a pomáhá s trávením. Ideální do pomalu pečeného vepřového nebo dušeného jehněčího.
  • Omáčky a vývary – Perfektní do silných masových omáček, například na hovězí líčka, divočinu nebo klasickou svíčkovou. Skvěle dochutí i tmavé vývary.
  • Nakládání a fermentace – Často se přidává do nakládaného zelí, okurek, kvašené zeleniny nebo domácích pickles, kde dodá kořenitou hloubku chuti.
  • Paštiky a nádivky – Výborný pro dochucení domácích paštik, terin nebo masových nádivek, kde se krásně propojí s bylinkami a kořením.

Jalovec se však nemusí používat jen skvělé koření, ale je to také tajná ingredience při uzení masa a sýrů. Stačí přihodit pár bobulí jalovce na uhlíky nebo k dřevěným štěpkám a vznikne intenzivní, kořenitý kouř s nádechem borovice a pryskyřice. Tento kouř krásně pronikne do masa, ryb nebo sýrů a dodá jim hlubší, aromatičtější chuť. Skvěle se hodí zejména ke zvěřině, vepřovému, lososovi nebo tvrdým sýrům.

Jalovec je neodmyslitelně spjatý s výrobou ginu, kde tvoří hlavní chuťovou složku. Už ve středověku se jalovcové bobule používaly k dochucení destilátů, což vedlo k postupnému vzniku tohoto populárního nápoje. Kromě ginu se ale skvěle hodí i do domácích likérů nebo kořeněných pálenek. Pokud rádi experimentujete, zkuste přidat pár bobulí jalovce při výrobě domácího svařeného vína – jeho pryskyřičné aroma krásně zvýrazní chuť skořice, hřebíčku a citrusů.

Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Albánie, Černá Hora, Kosovo, Makedonie
Jalovec nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se jalovec s oblibou používá
 
Na co se jalovec většinou používá