Galgán je aromatické koření, které svou chutí připomíná zázvor, ale je jemnější, méně ostré a má lehký citrusový podtón. Jeho chuť nezastíní ostatní suroviny, ale krásně je podtrhne. Díky této vyváženosti je oblíbeným kořením v thajské, vietnamské a indonéské kuchyni, kde se skvěle doplňuje s kokosovým mlékem, citronovou trávou nebo chilli. Jeho kořenitá, hřejivá a svěží chuť dokáže v jídle krásně propojit sladké, slané i pikantní tóny a vytvořit dokonale harmonickou kombinaci.
Mletý galgán se snadno zapracuje do pokrmu a umožní rovnoměrné rozložení chuti, díky čemuž je ideální do omáček, kari směsí, polévek i marinád. Stačí ho přidat jen trochu a jídlo získá typickou exotickou hloubku.
Kam se galgán nejlépe hodí?
Galgán se skvěle hodí do pokrmů, kde se pracuje s kokosovým mlékem, citronovou trávou nebo chilli. Ať už ho přidáte do krémové thajské polévky, voňavého kari nebo pikantní marinády na maso, vždy dodá jídlu ten pravý asijský šmrnc.
- Drůbež a jehněčí – Perfektní do marinád i omáček k pečenému kuřeti nebo jehněčímu masu.
- Ryby a mořské plody – Jemná citrusová svěžest galgánu krásně podtrhne chuť lososa, krevet nebo mušlí.
- Polévky a vývary – Galgán je klíčová ingredience v thajských polévkách, jako je Tom Kha Gai, kde se snoubí s kokosovým mlékem.
- Kari a omáčky – Je také nezbytnou součástí kari past a kořeněných omáček, kterým přidává lehkou pikantnost a hřejivou hloubku.
- Zeleninová a luštěninová jídla – Skvěle dochutí dušenou zeleninu, čočku nebo cizrnu a zajistí jim jemně exotický nádech.
- Saláty a dresinky – Stačí špetka do salátové zálivky s limetkou a olivovým olejem a vznikne svěží, kořeněná chuťová kombinace.
V některých částech Asie se galgán používá i do horkých nápojů. Stačí ho smíchat s medem, citronem a horkou vodou a vznikne voňavý zahřívací nápoj, který krásně osvěží svou lehce pikantní chutí. Pokud chcete zajímavou obměnu čaje, zkuste ho přidat k zelenému čaji nebo k jasmínu a připravit si tak netradiční aromatický nápoj.