Ten moment, kdy se česnek na pánvi lehce zatáhne a začne vonět celým bytem… To je začátek tolika dobrých jídel. Jenže než se člověk k té vůni dostane, čeká ho loupání, krájení – a pak i riziko, že ho spálí dřív, než stihne pustit chuť. Restovaný česnek s trochou řepkového oleje tuhle práci udělá za vás a je připravený k okamžitému použití. Má přesně tu chuť, jakou byste čekali od lehce opečeného česneku – sladší, měkčí, jemně oříškovou a bez ostré štiplavosti syrového česneku.
Jak restovaný česnek v kuchyni používat
Restovaný česnek je ideální tam, kde chcete chuť opečeného česneku, ale bez starostí a hlídání pánve. Hodí se do teplé i studené kuchyně, do rychlých jídel i na pomalé dušení. A hlavně – je hned připravený k použití.
- Do polévek - stačí lžička do vývaru, bramboračky, gulášové nebo krémové zeleninové polévky, kde orestovaný česnek dodá hloubku a výraznou, ale jemnou chuť.
- Do omáček – restovaný česnek přidejte do smetanové, rajčatové nebo sýrové omáčky. Výborně se hodí k těstovinám, masu i zelenině.
- Na maso a zeleninu - smíchejte s olejem a bylinkami a potřete maso nebo zeleninu před pečením. Chuť bude plná, ale ne štiplavá.
- Do těsta – rádi hledáte nové chutě? Přidejte orestovaný česnek do domácího chleba, slaných koláčů nebo do těstovinového těsta. Česnek se jemně rozvoní při pečení a dodá jídlu výborný tón.
Upozornění: restovaný česnek již znovu nerestujte ani nesmažte, ale přidejte jej rovnou do připravovaného jídla.