Pískavice

 

Když otevřete kořenku s pískavicí, okouzlí vás nádherná vůně svěží trávy v kombinaci s vanilkou. Pískavice je též známá pod názvem fenugreek a také se jí říká řecké seno. Tento název získala, protože Řekové používali pískavici i jako krmivo pro dobytek.

Pískavice nevoněla jen v kuchyni a ve stáji, ale v dávných dobách měla i jiné, tehdy významné úlohy. Třeba Egypťané ji používali při mumifikaci a židovští obránci Jeruzaléma pískavici smíchali s vroucím olejem a s tímto lektvarem polili hradby svého města. Díky tomu byly kluzské a podařilo se jim tak odrazit útok během první židovsko-římské války.

V harémech na Blízkém východě ženy konzumovaly směs pražených semínek fenugreeku, cukru a olivového oleje, protože věřily, že jim zvýrazní svůdné křivky. Asi jim to i docela chutnalo, protože pískavice se používá jako náhrada javorového sirupu nebo vanilky.

Dnes ale přeci jen hlavní roli hraje pískavice při vaření a to především v indické kuchyni. Semínka pískavice se používají k ochucení karí, chutney, na marinády a samozřejmě do zeleniny a vegetariánských jídel. Často je také součástí orientálních sladkostí. V Indii se též pražená semínka používají jako náhrada kávy, ale my si jeho příjemnou chutí raději obohatíme nedělní oběd.