Tapas & Salsa dip / Koření

Večer ve španělském stylu? Červené víno, smích, hudba, která vás rozhoupe i bez tanečního kurzu. A uprostřed stolu spousta malých dobrot, co mizí rychleji než poslední kapka rioji. Přesně do téhle fiesty zapadá naše koření Tapas & Salsa dip.

Rajčatové lupínky jí dávají šťavnatou sladkost a chuť, jako když se zakousnete do čerstvě utrženého rajského jablíčka uprostřed srpna v Andalusii. Uzená paprika přináší lehký závoj kouře, co připomíná večerní grilování mezi olivovníky. Cibule a česnek hrají na hlubší strunu a přináší hutnou, voňavou, zemitou chuť. Hořčičná semínka dodávají pikantní brnknutí, jako by vám někdo v kuchyni pošeptal „pozor, teď to přijde“. A pak to opravdu přijde – pepř s chilli se rozběhnou přes patro. Ale ne proto, aby pálili, ale aby ve vás rozproudili horkou španělskou krev.

A co že to vlastně tapas jsou? U nás bychom řekli jednohubky, ale to je trochu málo. Tapas nejsou jen jídlo, to je způsob života. Pestrá nabídka malých soust, která se sdílí, ochutnávají a hlavně přinášejí radost a zábavu. Když k nim přidáte salsu, tedy omáčku, která propojí všechny chutě a postará se o ten správný říz, máte z obyčejné večeře večírek, a ze středy sobotu na pláži. I bez letenky.

Jak koření na tapas a salsu použít v kuchyni?

Tapas nejsou žádná věda, ale čistá radost. Stačí pár misek, každá s něčím jiným – opečené brambory, kousky masa, zelenina, sýr, chléb, olivy – a doprostřed stolu jedna nebo víc omáček. Všechno se sdílí, každý si namáčí, přidává, ochutnává a nic se neřeší. Nehledí se na pravidla ani počet chodů. Jen na to, aby to chutnalo a všichni se bavili.

A právě tady nastupuje koření Tapas & Salsa dip. Stačí jej smíchat s trochou vody, oleje nebo jogurtu a máte omáčku, marinádu nebo dip, který roztančí každý kousek na stole.

  • Patatas bravas – klasika mezi tapas. Opečené brambory přelité omáčkou z této směsi koření, podávané s česnekovým aioli. Chuťová smršť, která zmizí jako první.
  • Pimientos de padrón – zelené papričky opékané na pánvi. Stačí je zakápnout olejem s rozmíchaným kořením.
  • Mojo rojo – přidejte do směsi trochu česneku, octa a olivového oleje a máte omáčku, která se hodí ke grilovanému masu, zelenině i rybám.
  • Rychlý dip – stačí smíchat s crème fraîche, smetanovým sýrem nebo jogurtem. Výborný ke chlebu, sušenkám, nachos i syrové zelenině.
  • Marináda na maso – rozmíchejte s olejem a trochou citronové šťávy, nechte maso naložené aspoň hodinu. Skvělé na kuře, tofu i zeleninové špízy.
  • Tousty a bruschetty – rozmíchejte směs s rajčatovým pyré, zakápněte olivovým olejem a natřete na opečený chléb. Je to rychlé, voňavé a zatraceně dobré.

Tipy na další koření na salsu

Koření Tapas & Salsa dip je skvělý základ pro domácí omáčku, která ale rozhodně nemusí být na stole jediná, kdo se bude starat o chuťový koncert. Zkuste taky koření Waikiki dip, což je výborná tropická kombinace ananasu, chilli a uzené papriky k masu i zelenině. Směs koření Jambalaya vás s tóny papriky, česneku a tymiánu přenese do New Orleansu a v kombinaci s rajčaty nebo smetanou nachystáte dokonalý dip ke grilovaným klobáskám. A s populárním kořením na guacamole připravíte dokonalého zástupce studené kuchyně. Koření rozmíchejte s avokádem nebo smetanovým sýrem a hned máte jemnou a svěží pomazánku. A pokud máte rádi ostré a výrazné chutě, zkuste jihoafrickou chakalaku, která je plná zeleniny, chilli a koření a rozjede pořádný ohnivý večírek třeba i s pečenou kukuřicí.

Složení
Datum minimální trvanlivosti 31. 12. 2026
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se Tapas & Salsa dip s oblibou používá
 
Na co se Tapas & Salsa dip většinou používá