Koření čínské kuchyně / Laskominy

Čínská kuchyně je kouzelná v tom, že nemusíte trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Stačí vám pár surovin, rozpálená pánev, trocha cvičení s vařečkou a samozřejmě to nejdůležitější – správné koření. Právě koření totiž dodá masu, zelenině i nudlím ten pravý asijský šmrnc, který z obyčejného jídla vykouzlí pokrm, po kterém se zapráší dřív, než řeknete "sojovka".

Tato směs koření dokonale kombinuje typické chutě čínské kuchyně: zázvor a chilli dodávají lehkou pikantnost a zahřejí na jazyku, česnek přidává výrazné aroma, sladká paprika s cukrem se postarají o plnou a jemně karamelizovanou chuť a pískavice vše krásně propojí a podtrhne exotický nádech. Díky tomu je směs dokonale vyvážená, takže není ani příliš pálivá, ani mdlá – prostě tak akorát, aby si každý naložil ještě jednu misku (nebo rovnou dvě!).

Na co můžeme koření čínské kuchyně použít?

  • Nejlepší marináda na maso – Smíchejte koření s olejem a sojovou omáčkou, naložte kuře, vepřové nebo tofu a nechte alespoň hodinku odležet. Pak už jen restujte nebo grilujte.
  • Domácí smažená rýže – Na pánvi orestujte cibuli, přidejte rýži, vejce, trochu koření a máte rychlou, chutnou večeři.
  • Zelenina na způsob wok – Zeleninu nakrájejte, hoďte na rozpálený olej, posypte kořením a restujte jen pár minut, ať zůstane krásně křupavá.
  • Čínská omáčka na všechno – Smíchejte koření se sojovou omáčkou, trochou medu a solamylem. Výsledkem je hustá, voňavá omáčka, kterou můžete polít nudle, maso nebo restovanou zeleninu.

Jak s kořením čínské kuchyně pracovat?

Koření je skvělé jak na přímé dochucení jídel, tak na marinády. Nejlepší výsledek získáte, když maso naložíte do směsi oleje, sojové omáčky a tohoto koření. Nechte ho odležet alespoň hodinu (ale klidně i přes noc), aby se chutě krásně vstřebaly. Pak stačí jen rychle orestovat na pánvi nebo wok, přidejte pokrájenou zeleninu a za minutku máte hotovo!

A mimochodem, pokud milujete asijskou kuchyni, určitě omrkněte i další naše speciální koření: Asijské bistro je ideální pro autentickou chuť jako z čínské restaurace. Wok pánev přináší kombinaci ostrých, citrusových a lehce sladkých tónů, kterou budete milovat. A klasika čínské kuchyně Koření pěti vůní je nezbytná pro přípravu pečených a grilovaných mas, jako je pekingská kachna nebo vepřové bůčky či hovězí.

Tak co, bude dneska čína? :-)

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Křupavé kuře nebo vepřové – Pokud chcete dokonale šťavnaté, ale zároveň křupavé maso, nejprve ho naložte do marinády s tímto kořením a sojovou omáčkou, nechte odležet a před restováním ho lehce obalte v solamylu. Pak už jen rychle osmahněte na rozpálené pánvi – výsledek bude křehký uvnitř a křupavý zvenku, přesně jako z asijské restaurace!
 
Složení koření na čínskou kuchyni
Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se koření na čínu s oblibou používá
 
Na co se koření na čínu většinou používá