Mletá vanilka z Ugandy

Vanilka je královnou sladkých pokrmů, a pokud hledáte bohatou, plnou chuť, ugandská mletá vanilka je to pravé. Má výrazné čokoládové a smetanové tóny, které ji odlišují od jiných druhů vanilky. Je méně květinová než madagaskarská, ale zato intenzivně sladká a hluboká, takže se skvěle hodí do dezertů, pečiva i domácího vanilkového cukru.

Oproti vanilkovým extraktům nebo aromatům je mletá vanilka čistě přírodní a zachovává si všechny chuťové nuance. Proto ji vnímáme hlavně na jazyku, ne tolik nosem – její kouzlo se rozvine až ve spojení s dalšími ingrediencemi. Ať už ji přidáte do těsta, krému nebo posypete hotový dezert, vždycky dodá jídlu jemnou sladkost a plnou, hřejivou chuť.

Jak mletou vanilku používat?

Vanilka je nepostradatelná ve sladké kuchyni, ale překvapivě skvěle ladí i se slanými pokrmy!

  • Dezerty a pečivo – do koláčů, sušenek, bábovek, dortových krémů nebo domácího vanilkového cukru.
  • Teplé i studené omáčky – dodá jemnost vanilkovým i ovocným omáčkám k palačinkám nebo lívancům.
  • Zmrzlina a pudinky – ideální pro vanilkové krémy, domácí pudinky a smetanové zmrzliny.
  • Nápoje – zkuste špetku do horkého mléka, kakaa nebo domácího vanilkového latté.
  • Vanilka do slaného jídla? Ano! Hodí se třeba k jemným sýrům, do dýňového pyré nebo k mořským plodům.

Tip: vanilková vinaigrette pro dokonalý salát

Vanilka v salátu? Možná to zní nečekaně, ale jemná sladkost vanilky skvěle vyvažuje kyselost octa a hořkost listové zeleniny. Tuhle vanilkovou vinaigrette si snadno připravíte doma a hodí se nejen na saláty, ale i k pečené zelenině, sýrům nebo dokonce grilovaným rybám.

Jak na to?

  1. Smíchejte 1 lžičku mleté vanilky s 2 lžícemi bílého vinného octa.
  2. Přidejte 1 lžičku dijonské hořčice, špetku soli a pepře a dobře promíchejte.
  3. Pomalu zašlehejte 5 lžic olivového oleje, dokud vinaigrette nezíská hladkou konzistenci.

Tahle jednoduchá zálivka dodá salátům nečekanou hloubku a jemnou vůni, skvěle doplní rukolu, polníček nebo baby špenát, ale hodí se i na pečenou dýni, grilované kozí sýry nebo svěží těstovinové saláty. Pokud chcete něco opravdu výjimečného, zkuste ji pokapat přes čerstvé fíky se slaninou nebo ořechy – kombinace slaného, sladkého a jemně vanilkového podtónu je prostě skvělá!

Země původu Uganda
Vanilka je dostupná v těchto variantách
 
Na co se vanilka většinou používá