Tento kvalitní a krásný lusk vanilky klasické odrůdy Bourbon pochází z Ugandy. Vanilkové lusky se v kuchyni používají nejčastěji k přípravě sladkých jídel, moučníků do zmrzliny nebo nápojů. Nejcennější částí vanilkového lusku je jeho obsah tvořený drobnými černými zrníčky. Před použitím tedy vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka vyškrábneme tupou stranou nože. Lusk zbavený zrníček ale nevyhazujeme a můžeme jej použít např. do svařeného vína nebo na výrobu vanilkového cukru.
Aromatické látky vanilky nejsou příliš těkavé, cítíme ji víc chutí, než čichem.
Lusky obsahují cca 2 - 3,2 % vanilinu a jejich délka je 15 - 18 cm.
Chuť a vůně
příjemná intenzivní sladká chuť a vůně
Na co se používá
Do sladkých omáček, dezertů, zmrzliny, koláčů, sušenek, cukroví, na výrobu domácího vanilkového cukru a extraktu.
Recept
DOMÁCÍ VANILKOVÝ EXTRAKT
3-4 vanilkové lusky, 200ml alkoholu (vodka, bourbon, brandy nebo rum)
Lusky podélně rozřízněte nebo nakrájejte na malé kousky, vložte do lahve s alkoholem tak, aby byly zcela ponořené, láhev uzavřete a nechte vyluhovat minimálně 1 měsíc, občas protřepejte. Uchovávejte při pokojové teplotě na suchém temném místě. Výborný je například do kávy nebo horké čokolády.
Země původu
Uganda
Vanilka je dostupná v těchto variantách