Tonka fazole

Fazole tonka jsou semena plodů stromu silovoň obecný. Po sklizni se semena až jeden rok suší a fermentují. Během tohoto procesu vynikne v plodech tonky chuť vanilky, mandlí a skořice, což z nich dělá ideální koření pro dezerty a pečivo.

Fazole Tonka se také s úspěchem používají při přípravě domácí zmrzliny, pudinku nebo soufflé. Kromě sladké kuchyně se přidává tonka do rajčatových omáček, mrkvové polévky nebo i do těstovin. Velké chuťové představení tonka udělá v rozličných koktejlech a alkoholických nápojích, dokonce včetně piva.

S tonkou se pracuje stejně jako s celým muškátovým oříškem. Stačí těsně před použitím nastrouhat malé množství na struhadýlku na muškátové oříšky. Na jedno vaření stačí množství zhruba na špičku nože.

 
Upozornění Při skladování se může na povrchu fazolí objevit drobný bílý prášek, který není plíseň, ale přirozený proces, který nemá vliv na kvalitu.
Datum minimální trvanlivosti 1. 6. 2026
Země původu Brazílie
Tonka je dostupná v těchto variantách
 
Na co se tonka většinou používá