Červený jalovec celý

Celý červený jalovec je skvělý pomocník do kuchyně, když potřebujete pokrmu dodat výraznou, ale přitom jemně nasládlou kořeněnou chuť s borovicovým podtónem. Na rozdíl od klasického černého jalovce je měkčí a trochu sladší, takže krásně splyne s ostatními surovinami a přitom si zachová svůj charakter. Nejlépe se hodí k divočině – ať už připravujete srnčí na víně, pečené kančí nebo kachnu s jablky a zelím. Zkuste pár kuliček rozmáčknout v hmoždíři a přidat je k vepřové pečeni, hovězímu guláši nebo i husím jatýrkům. Výsledná chuť bude krásně výrazná a kulatá.

Kam se červený jalovec hodí?

Červená varianta jalovce je překvapivě všestranná, a i když je nejčastěji spojovaná se zvěřinou, její uplatnění sahá mnohem dál. Má nasládlou, ale ostrou chuť s pryskyřičným nádechem a jemně ovocným dozvukem, takže dodá jídlu hloubku a zajímavou aromatickou linku. Před použitím doporučujeme kuličky lehce rozmáčknout – třeba v hmoždíři nebo plochou stranou nože – aby se uvolnilo maximum vůně i chuti.

  • Zvěřina a tmavá masa - Červený jalovec je klasikou při přípravě kančího, srnčího nebo pernaté zvěřiny. V kombinaci s červeným vínem, česnekem a bylinkami vytvoří silný aromatický základ, který maso krásně provoní a zvýrazní.
  • Vepřové a hovězí maso - Pokud připravujete pečeni, ragú nebo dušené hovězí, přidejte pár podrcených kuliček jalovce – dodají masu zajímavý kořeněný tón, který se výborně doplňuje s cibulí, česnekem a třeba i kmínem.
  • Kysané zelí, jablka a podzimní kombinace - Jemně nasládlá pryskyřičná chuť jalovce skvěle ladí s jablky, červenou řepou nebo kysaným zelím. Výborná kombinace do zimních a podzimních pokrmů, třeba ke kachně nebo huse.
  • Omáčky, vývary a polévky - Kuličky červeného jalovce lze použít i do vývarů nebo omáček, kde se pomalu vaří s ostatními ingrediencemi. Nejlépe vynikne v kombinaci s bobkovým listem, saturejkou nebo tymiánem.
  • Kořenící směsi a marinády - Ať už si připravujete vlastní směs na zvěřinu, guláš nebo zimní grilování, jalovec by v ní rozhodně neměl chybět. Skvěle doplňuje tymián, rozmarýn nebo český kmín.

Červený jalovec není jen kuchyňská záležitost. Spolu se svým černým kolegou je základní surovinou pro výrobu ginu. Právě jeho jemně sladká a voňavá chuť je tím, co dává některým ginům elegantní bylinný tón.

Země původu Makedonie
Jalovec nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se jalovec s oblibou používá
 
Na co se jalovec většinou používá