Pečené kuře s kardamomem

 

Kardamom společně s vanilkou a šafránem patří do trojice nejdražšího koření. Lidstvo jej zná už 4 000 let. Starověcí Egypťané si žvýkáním semínek kardamomu čistili zuby a Řekové i Římané jej používali jako parfém. Dokonce okouzlil i severské země, které v průběhu staletí zahrnuli kardamom do své kuchyně tak intenzivně, až se z něj stalo tradiční koření místní kultury a najdeme jej jak v norských a holandských sušenkách, tak i třeba ve švédském svařeném víně glogg.

Hlavní domovinou kardamomu je ale samozřejmě Asie. Kardamom zde nepřidávají jen do karí, garam masály nebo pilaff, ale i do kávy nebo v kombinaci s dalším koření do čaje Dáta Chai Masála.

Má silnou, květinovou chuť s náznakem citrusů a zázvoru. Při koupi kardamomu nás můžou překvapit různé varianty tohoto koření. Nejčastější je samozřejmě mletý kardamom, ale zrovna tak se používají semínka nebo dokonce celé zelené tobolky, ve kterých jsou semínka ukryta. Mimo to můžeme ještě narazit na černý kardamom, který má těžkou kořenitou chuť s lehce kouřovým a kafrovým aroma.

Zelené tobolky kardamomu mohou být při vaření použité celé. Samotná tobolka je sice chuťově neutrální, ale obvykle se z pokrmů před konzumací vyndává.

Nedělní hostinu s tímto královským kořením si můžete užít třeba s pečeným kuřetem na kardamomu.