Ať už si chystáte pekáč na srnčí, jelení nebo pořádný kus divočáka, každá zvěřina si zaslouží koření, které ví, s čím má tu čest. Tato směs koření na zvěřinu staví na tom nejlepším, co divočina potřebuje. Jalovec dodá typickou lesní vůni, rozmarýn a tymián přidají bylinkovou hloubku, pepř to lehce přiostří a bobkový list to všechno zaoblí. Je to chuť, která se nevnucuje, ale krásně podpoří sílu masa a spojí ji s přílohami, omáčkami i zeleninou.
Když k masu přilijete trochu červeného vína, přidáte kořenovou zeleninu, pár lžic šípkového protlaku a kapku smetany, máte základ na poctivou šípkovou omáčku. A právě tady tohle zvěřinové koření zazáří. Jalovec zvýrazní nasládlou chuť šípků a zároveň udrží omáčku svěží, bobkový list jí dodá lehce nahořklou hloubku, která vyváží smetanu, a rozmarýn s tymiánem ji provoní jemně bylinnou stopou, která ladí s pečeným masem i se zeleninou v základu. Černý pepř tomu všemu dodá říz, který šípkovou omáčku krásně oživí, aniž by přebil její jemnost. Pomalu pečené, šťavnaté maso s jemnou krustou už pak jen všechno spojí do jednoho zážitku, na který se nezapomíná.
Ale nebojte, není to jen o šípkové. Klasika se zelím je stejně vděčná a s tímto kořením z ní uděláte dalšího favorita hostiny, protože jalovec a bobkový list krásně zjemní kyselost zelí a pomůžou vytáhnout chuť masa. Stačí maso nasolit, potřít kořením a pomalu upéct. Zelí můžete připravit poctivě na sádle, s cibulkou a kmínem, nebo přidat i trochu jablek pro lehce nasládlou verzi. Výsledek bude parádní v obou případech.
A jestli váháte, nebo se dokonce hádáte, jestli „se šípkovou nebo se zelím“, tak s tímhle kořením to máte vyřešené, protože si každý dá obojí a ještě si přidá.
Jak koření na zvěřinu použít
Koření můžete použít rovnou nasucho, tedy vetřít do masa nebo přidat do výpeku. Výborně funguje i v marinádách s vínem, octem nebo olejem. Při pomalém pečení nebo dušení se chutě krásně uvolní a dokonale propojí s masem. Zvěřinové koření má široké možnosti použití:
- Na pečené srnčí nebo jelení maso – potřete maso kořením smíchaným s olejem, nechte odležet a pomalu pečte v troubě. Přidejte cibuli, česnek a pár snítek rozmarýnu.
- Do ragú nebo guláše – přidejte zvěřinové koření už na začátku k restované cibuli. Jalovec a bobkový list zvýrazní chuť masa, tymián se postará o příjemnou bylinnou vůni.
- Na kančí plec nebo kýtu – maso naložte na několik hodin do marinády z koření s vínem, česnekem a cibulí. Pak pečte pomalu zakryté, ideálně s kořenovou zeleninou.
- Na paštiky nebo domácí teriny – stačí trocha koření a zvěřinová paštika dostane hloubku a lesní charakter.
Tip na závěr
Zkuste touto směsí ochutit i pečená jablka nebo hrušky, které podáváte ke zvěřině. Jemný jalovec a rozmarýn vytvoří dokonalý kontrast ke sladkosti ovoce.
