Zelený čaj při svém zpracování prošel minimální oxidací a lístky si tak uchovávájí svojí svěží zeleň. Do Evropy se dostal až v 17. století z Asie, kde má čaj tisíciletou historii a popíjí se běžně během celého dne. Abychom si mohli zelený čaj co nejlépe vychutnat, zaléváme jej vodou, která prošla varem, ale ochladila se na teplotu kolem 70°C. Přiliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a čaj pak překvapí hořkou pachutí. Některé zelené čaje lze zalévat vícekrát. Doporučení dle doby louhování a teploty vody se liší podle jednotlivých druhů čaje. Kromě Číny, kde se čaj poprvé objevil, je tento nápoj velmi oblíbený např. v Japonsku, kde pití během tzv. čajového obřadu s vlastní estetikou, náčiním a pravidly dotáhli k dokonalosti. Při pití zeleného čaje jistě nemusíte dodržovat žádný složitý protokol, ale určitě oceníte, když si svůj šálek čaje vychutnáte v klidu s přáteli či sami.