Recept na kančí guláš na víně

 
Kančí guláš

Podzim, kromě krásných barev v krajině, přináší i potěšení pro naše žaludky, protože přichází období zvěřinových hodů. Možná se divočiny v kuchyni bojíte, ale není to nic těžkého. Pojďme si udělat třeba kančí guláš, což je u nás bezesporu podzimní klasika.

Kančí guláš na víně

Na pět porcí guláše budete potřebovat jedno kilo kančího masa, 5 g bobkového listu, 5 g kmínu, po 20 gramech jalovce, černého pepře a nového koření, 150 g másla, 5 cibulí, 250 g anglické slaniny, 0,5 litru červeného vína, 0,05 litru rumu, 1,5 litru hovězího vývaru, hladkou mouku a trochu citronové šťávy.

Do hrnce dejte přibližně 15 bobkových lístků a po 5ti lžících celého jalovce, černého pepře a nového koření. Zalijte jedním litrem vody, půl hodinky vařte a na závěr přidejte sůl. Až vývar vychladne, vložte do něj kančí maso a dejte na šest hodin odležet do chladničky. Pokud je maso ze staršího divočáka, klidně nechte maso odležet i celý den.

Odleželé maso vyndejte z hrnce a nakrájejte na malé kousky, které osolte a opepřete. V novém hrnci rozpusťte přibližně 100 g másla, ve kterém osmahněte na drobno nakrájenou cibuli s kmínem a trochou soli. Nebojte se cibulku mírně přismahnout, to k dobrému guláši patří. Poté přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a zlehka ji opečte. Ke slanině vhoďte kančí maso a mírně jej orestujte, aby se zatáhlo. Přilijte půl litr červeného vína a malého panáka rumu. Přikryjte pokličkou a nechte 20 minut dusit.

Hotové maso z hrnce vyndejte, přilejte 1,5 litru hovězího vývaru, kapku citronové šťávy a opět povařte. Mezi tím si připravte jíšku, kterou vmíchejte do omáčky. Přidejte zpět maso a vše půl hodiny duste, až budou kančí kousky krásně měkké.