Koření na shakshuka

Některá jídla voní už z dálky tak, že vás okamžitě přitáhnou do kuchyně. A shakshuka je jedním z nich. Pochází z Blízkého východu, kde se nejedno ráno začíná pánví plnou rajčat, cibule, papriky a koření. Do této směsi se na závěr vyklepnou vejce a nechají se jen lehce zatáhnout. Jí se s chlebem, někdy s hummusem nebo jogurtem, často přímo z pánve. Ať už se připravuje k snídani, obědu nebo večeři, shakshuka je jídlo jednoduché, ale výrazné, plné chutí a vůní, které vás přenesou do úzkých uliček starého Tel Avivu, marockých tržnic nebo tuniských kuchyní.

Slovo „shakshuka“ pochází z arabštiny a znamená doslova „směs“. A přesně to vystihuje její chuť i vůni. Římský kmín jí dává orientální zemitý základ. Paprika přidá jemnou sladkost a barvu, černý pepř a chilli se postarají o špetku ohně, která nás zahřeje, ale neshoří nám přitom pusa. Koriandr a tymián přinášejí bylinkový tón. Skořice všechno krásně hřejivě propojí a společně s třtinovým cukrem výborně vyváží kyselost rajčat.

Výsledkem je jídlo, které se dá jíst k snídani, obědu i večeři. A klidně lžící rovnou z pánve, s čerstvým chlebem a dobrým apetitem.

Jak koření na shakshuku používat

Koření Shakshuka nejlépe vynikne v kombinaci s rajčaty, paprikou a vejci, ale nemusíte se držet jen tradiční receptury. Stačí pánev, pár běžných surovin a chuť na něco voňavého a sytého.

  • Na klasickou shakshuku. Orestujte cibuli, česnek a papriku, přidejte rajčata a tuto směs. Nechte omáčku chvíli provařit, pak do ní vyklepněte vejce, přiklopte a vařte do ztuhnutí bílků. Podávejte s pita chlebem nebo bagetou.
  • Do zeleninového ragú. Směs krásně dochutí lilky, cukety, rajčata nebo i zapečenou zeleninu. Funguje i se středozemními luštěninovými jídly.
  • Na vejce jinak. Přidejte špetku směsi do míchaných vajec, omelety nebo frittaty. Z obyčejné snídaně bude malý kulinářský výlet.
  • Jako základ omáčky. Rozmíchaná v rajčatech s olivovým olejem vytvoří aromatickou omáčku na grilovanou zeleninu, tofu nebo pečené brambory.

Tip na závěr

Zkuste do hotové shakshuky nastrouhat trochu sýra – ideálně slanou fetu nebo ovčí sýr. Chuť se krásně propojí se rajčaty a kořením. A pokud chcete shakshuku podávat jako hlavní chod, přidejte do základu navíc cizrnu, špenát nebo i kousek pečené cukety.

Složení koření na shakshuku
Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2027
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se koření na shakshuka s oblibou používá
 
Na co se koření na shakshuka většinou používá