Pokud milujete chuť hub, ale zrovna nemáte čerstvé po ruce, houbové koření se o to postará. Tato voňavá směs obsahuje hřiby a hlívu, které dodají pokrmům hlubokou houbovou chuť a krásné aroma. Hodí se do polévek, rizota, omáček, pomazánek i pečeného masa.
Skvěle funguje i jako dochucení bramborových jídel, kuskusu nebo těstovin. Můžete ho použít také ke zvýraznění chuti méně aromatických hub, například při přípravě smaženice nebo houbového guláše.
Jak houbové koření použít?
-
Do polévek – Houbové koření je ideální pro dochucení bramboračky, kulajdy nebo jakékoli houbové polévky. Stačí ho přidat při vaření společně s ostatními ingrediencemi. Pokud připravujete vývar nebo zeleninovou polévku, zkuste přidat špetku této směsi pro jemný houbový podtón.
-
Na rizoto a těstoviny – Přidejte houbové koření při restování rýže nebo těstovin na oleji či másle, aby se jeho chuť krásně rozvoněla. Skvěle se hodí k těstovinám se smetanovou omáčkou nebo do lehkého houbového rizota s parmazánem.
-
Do omáček – Pokud připravujete klasickou houbovou omáčku, přidejte koření hned na začátku k restované cibuli. Výborně doplní smetanovou omáčku k vepřovému nebo kuřecímu masu, ale i omáčky k těstovinám či nokům.
-
Na pečené maso a zeleninu – Okořeňte touto směsí pečené vepřové, kuřecí nebo dokonce zvěřinu, které houbová chuť skvěle sedí. Houbové koření se hodí také k restované nebo grilované zelenině – zkuste ho posypat na papriky, cuketu nebo lilky a zakápnout olivovým olejem.
-
Do pomazánek – Přidejte houbové koření do tvarohové, máslové nebo luštěninové pomazánky. Výborně funguje i s rozmixovanými pečenými žampiony nebo hlívou.
-
Na smaženici a houbové směsi – Pokud připravujete smaženici nebo restované houby, přidejte špetku houbového koření hned na začátku k restující se cibulce. Směs krásně zvýrazní chuť a dodá pokrmu hloubku, obzvlášť pokud použijete méně aromatické houby.
-
Do bramborových jídel – Houbové koření se hodí nejen do bramboračky, ale i do bramborové kaše, šťouchaných brambor nebo restovaných brambor s cibulkou a slaninou. Přidává jemné houbové aroma i do bramborových placek.
Toto houbové koření je skvělým pomocníkem do kuchyně každého, kdo miluje bohatou chuť lesních hub a chce si ji dopřát kdykoli během roku.