Černá sůl, v Indii nazývaná Kala Namak, je přírodní nerafinovaná sůl s vysokým obsahem minerálů a železa. I když se jí říká černá, její barva je spíš růžovo-šedá (celé nerozemleté krystaly jsou temně fialové až černé). Své hlavní místo má v indické kuchyni, kde se používá pro dochucení omáček, karí, čatní a polévek. Oblíbená je též u veganů pro svou chuť, která připomíná vařená vajíčka.
Aby se její typická chuť neztratila vařením, neměla by projít tepelnou úpravou. Proto ji užívejte až na hotová jídla nebo ve studené kuchyni.
Chuť a vůně
Chuť připomíná vejce, sirný odér.
Druh kuchyně, ve které se černá sůl s oblibou používá
Na co se černá sůl většinou používá
Na co se používá
V indické kuchyni jako přísada do pokrmů karí, čatní, vaječných a zeleninových jídel, omáček, polévek, k ochucení salátových dresinků a tofu.
Země původu
Indie