Mletý jalovec / Bylinka

Mletý jalovec má intenzivní pryskyřičnou vůni a plnou, kořenitou chuť, která připomíná směs borovice, citrusů a pepře. Díky tomu dodává pokrmům hloubku a lehkou divokost, která se skvěle hodí k tmavým masům, omáčkám nebo marinádám. Oproti celým bobulím se mletý jalovec rychleji uvolňuje do jídla a lépe se vstřebává, což ho činí ideální volbou tam, kde chcete okamžitě podtrhnout chuť pokrmu.

Kam se mletý jalovec nejlépe hodí?

Mletá varianta jalovce je skvělá pro rychlé dochucení a snadné promíchání s ostatními ingrediencemi. Jeho pryskyřičné tóny se perfektně hodí k masitým pokrmům, ale překvapivě i do pečiva nebo likérů.

  • Marinády na zvěřinu a tmavá masa – Skvěle dochutí srnčí, kančí, jelení i hovězí maso. Smíchejte ho s česnekem, rozmarýnem a vínem a vytvoříte dokonalou marinádu na divočinu.
  • Omáčky a dušená jídla – Výborný do svíčkové, houbové omáčky nebo guláše, kde zvýrazní kořenitou chuť masa a dodá mu příjemný, lesní nádech.
  • Paštiky a masové směsi – Ideální do domácích paštik, klobás nebo sekané, kde se jeho chuť krásně rozvine a propojí s dalšími ingrediencemi.
  • Nakládaná zelenina a fermentace – Mletý jalovec můžete přidat do kvašeného zelí, pickles nebo domácích nakládaných okurek, kde jeho výrazná vůně krásně doplní kyselý nálev.
  • Domácí pečivo a perníky – Překvapivě dobře ladí s medovým a vánočním pečivem, kde přidává hřejivou, kořenitou hloubku.

Mletý jalovec se skvěle hodí i do domácích směsí na grilování a uzení. Pokud si připravujete marinádu nebo suchý kořenící rub na maso, přidejte špetku mletého jalovce – dodá pokrmu hlubší, kouřově-kořenitou vůni s nádechem borovice. Perfektně se hodí na zvěřinu, vepřové, ale i na uzené sýry nebo ryby. Když chcete dát masu ještě výraznější chuť, zkuste smíchat jalovec s uzenou paprikou, rozmarýnem a česnekem – vytvoříte tak dokonalou kombinaci pro grilování i pomalé pečení.

Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Albánie, Černá Hora, Kosovo, Makedonie
Jalovec nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se jalovec s oblibou používá