Tonka fazole BIO

Někdy stačí maličkost a jídlo úplně změní tón. A fazolky tonky jsou přesně ten případ. Voní, jako kdyby se potkala vanilka, mandle a skořice, a přitom má úplně vlastní charakter.

Tonka jsou sušená semena plodů silovoně obecného, které se po sklizni nechávají až rok fermentovat, aby se v nich krásně rozvinulo aroma. V kuchyni ji můžete použít podobně jako vanilku. Ať už do pečení, krémů anebo třeba i do sladkých nápojů.

Na co všechno se tonka hodí?

Tonka je skvělou alternativou k vanilce a hodí se všude tam, kde byste jinak sáhli po vanilkovém lusku. Ale navíc přidá i něco navíc: lehký mandlový podtón, kapku skořice, jemné kakao a trochu kořeněné exotiky. A právě díky tomu se s ní dají dělat divy – ve sladké i slané kuchyni.

  • Do dezertů – Vanilkové rohlíčky, panna cotta, tonkový krém nebo šlehačka do kávy. Hodí se do koláčů i bábovek – tam, kde by jinak přišla vanilka.
  • Do zmrzliny a jogurtů – Pokud máš rád domácí zmrzlinu, přidej do základu trošku tonky. Skvěle funguje i do tvarohu nebo řeckého jogurtu s ovocem.
  • Do sladkých nápojů – Výborná do vaječného likéru, k ochucení smetany do kávy nebo i do koktejlů. V poslední době ji objevili i sládci – ano, existují i piva s tonkou.
  • Do vaječného likéru - Stačí jemně nastrouhat špetku tonky do horké smetanové směsi před přidáním alkoholu. Výsledný likér získá krémovou chuť s jemným vanilkovo-mandlovým podtónem.
  • Do slané kuchyně – Zkuste ji do mrkvové polévky, rajčatové omáčky nebo lehce přidat do těstovinového pokrmu. S kořenovou zeleninou a rajčaty si překvapivě dobře rozumí.

Jak s tonkou pracovat?

Tonka se používá se stejně jako muškátový oříšek. Na jemném struhadlu těsně před použitím nastrouhejte malé množství. Opravdu stačí jen špetka, tak na špičku nože nebo půl fazolky na půl kila cukru.

Podobně jako u vanilky, i s tonkou si můžeme připravit tonkový cukr. Nastrouhejte trochu tonky do moučkového nebo krupicového cukru a máte hotovo. A pokud chcete mít práci jednodušší, najdete v naší nabídce i mletou tonku nebo dokonce hotový tonkový cukr. A pečení může začít!

 
Upozornění Při skladování se může na povrchu fazolí objevit drobný bílý prášek, který není plíseň, ale přirozený proces, který nemá vliv na kvalitu.
Datum minimální trvanlivosti 1. 9. 2026
Země původu Brazílie
Tonka je dostupná v těchto variantách
 
Na co se tonka většinou používá