Koření na chimichurri

Chimichurri – argentinská kulinařská perla

Koření chimichurri přináší do vaší kuchyně autentickou chuť Argentiny. Z této hrubé směsi koření a zeleniny, která není příliš ostrá, se připravuje tradiční jihoamerická omáčka chimichurri, která se dává jako příloha k hovězímu steaku. Chimichurri je ale známé svou univerzálností a tak si tuto jednoduchou lahůdku můžeme užít i třeba se zeleninovými nebo těstovinovými saláty.

Historie chimichurri

Jak jsme již zmínili, chimichurri pochází z Argentiny, kde je neodmyslitelnou součástí staleté kulinářské kultury. Její původ je spojen s argentinskými gauči, kteří ji používali jako dochucovadlo k masu připravovanému na otevřeném ohni. Dodnes je tedy chimichurri v Argentině oblíbené zejména při grilování, ale její využití je samozřejmě mnohem bohatší. Omáčka chimichurri je tradičně připravována z bylinek a koření, které se kombinují s octem a olejem.

Chuť a aroma chimichurri

V chuti koření chimichurri objevíme sladkost cibule a papriky, pikantnost česneku zvýrazněného jemnou štiplavostí černého pepře. To vše je zkombinováno se svěží bylinkovou chutí petržele a oregana a doplněno solí a cukrem v ideálním poměru.

Využití chimichurri v kuchyni

Chimichurri je nepostradatelnou ingrediencí pro všechny milovníky grilování, kde se připravuje jako omáčka ke grilovanému hovězímu steaku. Kromě omáčky můžeme z koření chimichurri připravit také marinádu. Chimichurri je skvělé nejen na hovězí, ale i pro ochucení kuřecího či skopového masa, minutek nebo pečeně. Toto koření ale můžeme přidat i do polévek, omáček nebo zeleninových a sýrových pokrmů. Chimichurri je také vynikajícím pomocníkem pro přípravu salátů a pomazánek, kterým dodá svěží a pikantní chuť.

Tip na recept: chimichurri omáčka

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na tradiční argentinskou omáčku ke grilovanému masu:

  • 3 polévkové lžíce koření chimichurri

  • 1/2 šálku olivového oleje

  • 1/4 šálku červeného vinného octa

  • Šťáva z jednoho citronu

Smíchejte všechny ingredience v misce a důkladně promíchejte. Nechte chutě propojit alespoň dvě hodiny v chladničce. Hotovou omáčkou přelijte pokrájený grilovaný steak.

Složení Chimichurri
Datum minimální trvanlivosti 31. 1. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se chimichurri s oblibou používá
 
Na co se chimichurri většinou používá