Sůl je základ vaření, ale pokud chcete něco trochu speciálního, himalájská růžová sůl je skvělá volba. Žádné umělé přísady, žádná rafinace, jen čistá příroda. Svoji krásnou růžovou barvu získává díky stopám železa, které jí dodávají nejen vzhled, ale i lehce odlišnou chuť oproti běžné kuchyňské soli.
Oproti běžné soli není chemicky upravovaná a má jemnější, méně agresivní slanost, takže se skvěle hodí nejen do slaných pokrmů, ale i tam, kde chcete slanou chuť vyvážit – třeba ke sladkým dezertům nebo slanému karamelu. Jemná zrnitost se snadno rozpouští, takže se perfektně hodí do marinád, dresinků nebo na závěrečné dochucení pokrmů.
Použití himalájské soli v kuchyni
Hodí se kamkoliv, kde potřebujete osolit, ale má i pár extra triků, kde zazáří naplno:
- Klasické vaření a dochucování – můžete ji používat úplně stejně jako běžnou sůl – do polévek, omáček, těstovin, rýže nebo na maso a zeleninu.
- Marinády a dresinky – skvěle se rozpouští a propojuje chutě, takže se hodí do salátových dresinků i marinád na maso nebo ryby.
- Grilování a pečení – její jemnější chuť se skvěle doplňuje s grilovaným masem, rybami i zeleninou.
- Sladké dezerty – růžová sůl je tajná ingredience do dezertů – zkuste ji do slaného karamelu, čokoládových dezertů nebo domácích sušenek.
- Dokončovací sůl – nasypte ji na hotové jídlo těsně před podáváním, dodá mu lehce křupavou strukturu a zvýrazní chuť jednotlivých ingrediencí.
Proč je tato himalájská sůl růžová?
Barva himalájské soli pochází hlavně z oxidů železa, které se přirozeně nacházejí v solných ložiscích. Tyhle minerály dávají soli její typickou růžovou, někdy až oranžovou barvu. Čím více železa, tím sytější odstín. Kromě železa obsahuje také malé množství dalších minerálů, které můžou lehce ovlivnit její chuť – oproti běžné kuchyňské soli je o něco jemnější a méně ostrá. Přestože se někdy říká, že obsahuje desítky různých minerálů, ve skutečnosti jde hlavně o stopové množství, které má vliv spíš na barvu než na nutriční hodnotu.