Patagonský pepř / Koření

Patagonský pepř, jedno z nejvzácnějších koření na světě, pochází z hlubokých deštných lesů chilské Patagonie. Stálezelené keře, na kterých roste, mají aromatickou kůru připomínající skořicovník a během jara zdobí krajinu bílými květy s vůní jasmínu. Z těchto květů dozrávají tmavě modré až černé plody, jejichž chuť vás nejprve překvapí sladkým ovocným tónem s nádechem skořice, aby záhy přecházela do jemné pikantnosti s lehkým brnivým efektem na jazyku.

Tento pepř je výjimečný svou sladko-kořenitou chutí, která ho činí univerzálním kořením pro slané i sladké pokrmy. Perfektně se hodí k tmavým masům, jako je hovězí steak, jehněčí nebo zvěřina, a také k drůbeži. Vyzkoušejte ho například na kachní prsa s medovou glazurou, kde jeho ovocné tóny dodají jídlu jedinečný šmrnc.

Vynikne také v dušených pokrmech, například v guláši nebo masových směsích, kde jeho skořicový nádech obohatí chuťový profil. Zkuste ho přidat do dipů nebo chutney, například k exotickým omáčkám na bázi manga nebo švestek.

Jeho sladkost a kořenitost jej předurčují k použití v dezertní kuchyni. Skvěle ladí s hořkou čokoládou, ovocnými saláty nebo pečenými dezerty. Přidejte špetku do čokoládového dortu, kde vytvoří zajímavý kontrast, nebo ho zkuste s grilovaným ananasem, kterému dodá nečekanou hloubku.

Patagonský pepř je velmi intenzivní, proto ho používejte s mírou. Nepoužívejte jej v mlýnku, ale raději jej buď nasekejte nožem nebo ideálně podrťte v hmoždíři. Pro nejlepší výsledky ho přidávejte těsně před dokončením pokrmu nebo jako závěrečnou dochucovací tečku.

Patagonský pepř se sklízí ručně v drsném klimatu chilské Patagonie. Rovněž i jeho sušení a zpracování probíhá výhradně ručně, což zajišťuje jeho výjimečnou kvalitu. A protože roční produkce patagonského pepře je pouze okolo 1 500 kg, je velmi obtížné jej získat.

Tato vzácná chuťová rarita přináší kousek divoké Patagonie do vaší kuchyně. Jeho sladké tóny a jemná pikantnost vás přenesou do světa neobjevených chutí a každému pokrmu dodají punc výjimečnosti. Stačí ho jednou vyzkoušet, a stane se stálicí ve vaší kořence.

Datum minimální trvanlivosti 1. 1. 2027
Země původu Chile
Druh kuchyně, ve které se pepř s oblibou používá
 
Na co se pepř většinou používá