Když se řekne bylinkové máslo, málokdo si jako první představí zeleninu. A přitom je to velká škoda, protože zelenina a houby na bylinkovém másle jsou rychlé na přípravu, výborně chutnají a voní tak, že i zatvrzelý masožravec si rád přidá. Navíc jde o jídla, která se hodí jako příloha, ale obstojí i jako samostatný chod. Z vlastní kuchyně můžeme doporučit několik vyzkoušených kombinací, které fungují vždycky.
Nové brambory s bylinkovým máslem a parmazánem
Tahle kombinace je jednoduchá a přitom naprosto dokonalá. Stačí nové brambory dobře omýt (neloupat), uvařit ve slupce a poté ještě horké promíchat s domácím bylinkovým máslem. Naprosto dokonalé je koření na bylinkové brambory. Je to jemná, voňavá směs bylinek, která s bramborami dokonale ladí.
Nakonec už jen zasypat nastrouhaným parmazánem, chvíli nechat rozpustit a podávat. U nás doma je tohle oblíbená večeře, která nikdy nezklame. Chutná i dětem a když máte vyjedenou ledničku po návratu z chalupy, tak vám to zachrání nejeden večer.
Žampiony na másle s bylinkami
Žampiony jsou výborné samy o sobě, ale když je zlehka opečete na pánvi s trochou bylinkového másla, promění se v lahůdku. Doporučujeme máslo s Grilovacími bylinkami nebo trochou medvědího česneku, který dodá jemně česnekový podtón.
Na grilu můžete použít větší žampiony – potřete je máslem z obou stran, dejte na rošt a nechte opéct. Máslo se hezky vsákne a vytvoří zlatavou krustu. Pokud máte malé žampionky, osmahněte je s bylinkovým máslem na pánvičce.
Zeleninové přílohy, které nezapadnou
Mrkev, cuketa, paprika, lilek... všechna tahle zelenina si s bylinkovým máslem rozumí. Stačí ji nakrájet, zlehka potřít máslem a dát péct nebo grilovat. Pokud chcete o něco výraznější chuť, sáhněte při výrobě bylinkového másla po některém z grilovacích koření.
A pokud připravujete večeři pro vegetariány nebo zkrátka chcete něco lehčího, zelenina na másle s bylinkami je ideální volba. Přidat můžete i hrst uvařené čočky nebo kuskus a máte rychlý a chutný talíř, který každého nadchne.
Malý tip na závěr
Připravte si víc bylinkového másla do zásoby a dejte ho do mrazáku – nakrájené na plátky bude vždy připravené na žampiony, brambory i grilovanou zeleninu. U nás se většinou ohřeje maximálně dva týdny, než je pryč.
A nebojte se přidat vlastní nápady – třeba máslo s koprem a citronem je výborné na zelený chřest, máslo s estragonem zase ladí s hráškem nebo fazolkami.