Ovocné saláty jsou skvělé samy o sobě, ale taková domácí čerstvě připravená kořeněná zálivka jim dodá úplně nový rozměr. Následující recept je zvlášť ideální pro exotické ovoce jako je ananas, mango, fíky nebo avokádo.
Co budeme potřebovat:
- ¼ šálku krystalového cukru
- ½ čajové lžičky mletého chilli
- 1 hvězdička badyánu
- 2 lžičky nasekaného estragonu
- 2 lžičky nasekané bazalky
- špetka mořské soli
- špetka černého pepře
- volitelně Mascarpone či sýr Parmezán, feta nebo kozí dle obliby
Příprava:
Do malého hrnce nalijte 3/4 šálku vody, přidejte cukr, chilli a badyán. Přiveďte k varu a vařte 10 - 15 minut, dokud směs nezhoustne jako javorový sirup. Sirup si můžete připravit i ve větším množství a uschovat jej v chladničce až týden před použitím. Smíchejte ovoce, estragon a bazalku se sirupem a lehce dochuťte solí a pepřem. Na závěr můžete přidat Mascarpone nebo nastrouhaný Parmezán, fetu kozí či jiné podobné sýry podle své chuti.