Pljeskavice jsou hamburgery Balkánu. Za své národní jídlo jej považují Srbové, ale běžně se s nimi setkáme i v Chorvatsku nebo v Bosně.
Základem je směs mletého vepřového, hovězího, kuřecího a jehněčího masa s kořením, ze kterých jsou uplácány tenké placičky, které se poté zprudka grilují z obou stran, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Původně se podávaly na talíři s notnou dávkou čerstvé cibule a Ajvarem, ale s rozšířením rychlého občerstvení se začala pljeskavica servírovat mezi dvěma polovinami načechraného, houbovitého pita chleba zvaného lepinja. Jako koření můžeme do pljeskavice přidat např. Adžiku, které má svou domovinu v Abcházii.
V původním jazyce Adžika znamená sůl a legenda říká, že chovatelé ovcí přidávali zvířatům do krmení sůl, aby více jedly a pily a přibíraly tak rychleji na váze. Protože však sůl byla tehdy velmi drahá, míchali jí s pálivými papričkami, aby jí pastevci nekradli. Pastevci však byli chytří a k pálivé soli si přidali další bylinky a vytvořili tak vynikající směs koření.
Recept pro 4 osoby:
Mletá masa smícháme a přidáme drobně nakrájenou cibuli, koření Adžika, rozmarýn, sůl a pepř podle chuti. Důkladně suroviny promícháme a propracujeme, aby se směs spojila. Necháme alespoň několik hodin rozležet v lednici. Z masa utvoříme placky, které nejprve zprudka opečeme na grilu nebo na grilovací pánvi a následně propečeme. Jako přílohu můžeme zvolit tradiční balkánský zeleninový Ajvar, čerstvý zeleninový salát balkánského typu (okurka, paprika, rajské jablíčko, olivy, olivový olej a balkánský sýr) nebo případně brambory vařené ve slupce a zalité máslem.