Koření Pasta alla Calabrese

Když se řekne italská kuchyně, většině z nás naskočí těstoviny, rajčata, česnek, olivový olej a spousta bylinek. A právě v Kalábrii, na jihu Itálie, tohle všechno umí spojit do pořádně výrazného talíře. Směs Pasta alla Calabrese je namíchaná ve stylu domácí omáčky z jihu – žádné zbytečné kudrlinky, jen poctivé chutě, co spolu krásně hrají. Výrazná, aromatická a ideální na těstoviny, které mají říct něco víc než jen "jsem al dente".

Co v ní vlastně je?

Základ italské kuchyně je česnek, který samozřejmě nemůže v této směsi chybět. Sladká paprika k němu přidává barvu a jemnost, černý pepř vnáší lehký říz, který nepřebíjí, ale pěkně podtrhne celkovou chuť. Oregano a saturejka přinesou typické středomořské aroma – bylinkové, voňavé, s lehkou hořkostí, která omáčce sluší. A kmín? Ten dává směsi hloubku a nečekanou hřejivost – takovou tu „tajnou přísadu“, která tomu dá něco navíc. Směs doplňuje špetka soli na závěr, aby to celé hezky drželo pohromadě a chutě se krásně propojily.

Jak se používá?

Tahle směs je jako dělaná pro těstoviny s rajčatovou omáčkou, ale nezůstávejte jen u nich. Umí oživit spoustu dalších jídel – stačí trošku kreativity a hrnec na plotně.

Vyzkoušejte třeba:

  • Rychlá pikantní rajčatová omáčka na těstoviny – Orestujte cibuli, přidejte rajčata a lžičku koření. Nechte chvíli probublat a máte hotovo. Můžete přidat i trochu chilli nebo olivy.
  • Zapečené těstoviny se sýrem a zeleninou – Vmíchejte směs do základu a zapečte s parmazánem nebo mozzarellou.
  • Do smetanové omáčky na způsob „amatriciana“ – Slanina, smetana, rajče a tahle směs koření. Skvělá kombinace!
  • Na dochucení domácí pizzy – Přidejte do rajčatového základu nebo posypte kořením korpus těsně před pečením.
  • Do masových směsí – Funguje dobře do sekané, mletého masa na boloňskou nebo i do zeleninových karbanátků.

A ještě jedna chuťovka navíc

Zkuste směs vmíchat do domácího bylinkového másla nebo olivového oleje s česnekem a máte ideální doplněk k pečené bagetě nebo do focaccii. Skvěle taky funguje v pomazánkách z pečené zeleniny nebo luštěnin – třeba do hummusu s rajčaty. Tahle kalábrijská směs se rozhodně v kuchyni neztratí.

Složení italského koření na těstoviny
Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se koření Pasta alla Calabrese s oblibou používá
 
Na co se koření Pasta alla Calabrese většinou používá