Modročerné plody dřeviny jalovce se nazývají jalovčinky, obsahují mnoho aromatických látek, které vydávají charakteristickou lesní vůni. Jalovec je oblíbeným kořením myslivců a nezbytnou přísadou k pokrmům ze zvěřiny, do tmavých omáček, k tučnému vepřovému a skopovému masu, do marinád, ke grilování apod. Je hlavní chuťovou složkou ginu. Podporuje trávení, má močopudný účinek a využívá se i v aromaterapii.
Chuť a vůně
Intenzivní kořenitá slabě hořká chuť s nádechem borovice.
Druh kuchyně, ve které se jalovec s oblibou používá
Kde se pěstuje
Evropa, Asie, Afrika, severní a střední Amerika
Na co se používá
Důležitá složka marinád na divočinu, jehněčí, hovězí i vepřové maso, do omáček, paštik a nádivek.
Země původu
Albánie, Černá Hora, Kosovo, Makedonie
Jalovec nabízíme v těchto variantách