Hořčičná marináda na maso se steakovým kořením

Hořčičná marináda na maso se steakovým kořením
 

Že se maso a hořčice milují, o tom není třeba nikoho přesvědčovat. A samozřejmě si ji nemusíme dávat jen na obložený talíř, ale klidně ji povýšit na hlavního hráče v marinádě.

Hořčice si rozumí jak s pořádným kusem masa jako třeba s vepřovou krkovicí, kotletou nebo hovězím steakem, tak se nemusíme bát z ní připravit i hořčičnou marinádu na kuře. A když se k ní přidá lžíce medu, kapka citronové šťávy a poctivá dávka koření, vznikne marináda, která masu dodá šťávu, říz a hlavně dokonalou chuť.

Hořčičné marinády jsou oblíbené právě proto, že jsou rychlé, jednoduché a s masem skvěle fungují. Nejčastěji se dělají z plnotučné nebo dijonské hořčice, trochu se zjemní medem nebo cukrem a dotáhnou kořením. Fungují skvěle s vepřovým i hovězím masem, ale když se dobře namíchají, dají se použít i na drůbež nebo i ryby.

A právě jednu takovou dokonalou hořčičnou marinádu si teď připravíme se směsí koření Steak Smokehouse. Tohle koření s lehkým kouřovým tónem, několika pepři, petrželí a špetkou datlového cukru udělá s masem hotové divy. Základ tvoří uzená cibule, která se s hořčicí nádherně propojí, a pepř dodá jemně pikantní šmrnc. V kombinaci s medem a citronem vynikne plná, vyvážená chuť s lehce nasládlým dozvukem.

Recept na hořčičnou marinádu

Co budete potřebovat (na cca. 500 g masa):

  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce koření Steak Smokehouse BIO
  • 1 lžíce medu (nebo třtinového cukru)
  • šťáva z 1/4 citronu nebo limetky

Jak na to:

Všechny suroviny smíchejte do hladké pasty. Maso marinádou důkladně potřete a dejte odležet do lednice ideálně přes noc nebo alespoň na pár hodin.

Po naložení maso pečte na grilu, v troubě nebo opékejte na pánvi. Marináda krásně zkaramelizuje a vytvoří na povrchu voňavou, lehce kouřovou krustu, zatímco uvnitř zůstane maso šťavnaté a jemné.

Tahle marináda funguje skvěle i jako rychlý základ pro omáčku. Když po pečení zůstane trochu výpeku, přilijte smetanu nebo vývar a promíchejte. A máte omáčku jako z bistra s michelinskými ambicemi.

Závěrečný tip na pořádně ostrou hořčičnou marinádu

Jestli máte chuť na něco ostřejšího, sáhněte po steakové směsi Jalapeño Mexicana. Tahle kombinace hořčice a pálivého koření vám promění talíř v divokou mexickou jízdu jako od Tarantina.