Jak je výroba domácího dýňového sirupu jednoduchá, tak moc je tento sirup výborný. Kromě legendárního dýňového laté (Pumpkin Spice Latte) si můžete sirup nalít na palačinky, vafle a nebo na krupicovou či ovesnou kaši. Zkrátka, jeho místo je všude tam, kde byste použili javorový sirup.
Abychom si mohli tento pravý domácí dýňový sirup vyrobit, nejprve si musíme připravit dýňové pyré. Ale nebojte se, je to opravdu snadné.
Recept na domáci dýňové pyré
Co budeme potřebovat
Dýně :-)
Příprava
Dýni odpovídající velikosti rozkrojte na polovinu a lžící vyškrábněte semínka a měkkou dužinu. Všechna semínka si dejte stranou do mísy, můžete si je později opražit. Vyčištěné poloviny dýně pokrájejte na měsíčky a tyto kousky rozložte na plech. Dýni pečte v troubě při teplotě 200°C přibližně 45 minut do zlatohnědé barvy. Jestli je dýně hotová můžete otestovat vidličkou. Měla by jít snadno propíchnout.
Z upečených kousků odstraňte slupku a rozmixujte je na jemnou kaši. Pokud je kaše při mixování příliš hustá, můžete přilít trochu vody. Pokud jste si připravili velké množství dýňového pyré, které nespotřebujete, nic se neděje a přebývající část klidně zamrazte.
Recept na domácí dýňový sirup
Co budeme potřebovat
1/2 hrnku dýňového pyré, které jsme si připravili v první části
1 a ½ hrnku vody
1 hrnek cukru
2 čajové lžičky dýňového koření
½ čajové lžičky mleté vanilky
Příprava
Do hrnce s vroucí vodou přidejte koření a cukr a důkladně rozmíchejte. Přidejte dýňové pyré a za průběžného míchání vařte 15 - 20 minut, až hmota zhoustne.
Po vychlazení máme báječný dýňový sirup a můžeme si připravit třeba na začátku zmíněné Pumpkin Spice Latte.